Om Rebellmammorna

Rebellmammorna inom XR organiserar mammor, andra föräldrar och allierade. Tillsammans visar vi att det finns en vuxenvärld som inte kommer att ge upp kampen för ett hållbart samhälle, idag och för kommande generationer.

Vi vägrar titta bort – vi vägrar ge upp – vi kommer göra allt vi kan

Vi vill kunna se våra barn i ögonen och säga att vi gör allt vi kan för att bekämpa klimatkrisen. Ilskan och förtvivlan över att politiker och andra makthavare inte förmår att agera kraftfullt på klimatkrisen omsätter vi i konkret handling. Vi vill:  Vi vägrar titta bort – vi vägrar ge upp – vi kommer göra allt vi kan

  • visa att varje individ kan göra skillnad genom att gå samman med andra och agera kollektivt
  • öka krismedvetenheten i samhället och för att skapa tryck på politikerna att agera i linje med klimatvetenskapen
  • agera i solidaritet med de människor i olika delar av världen som redan idag förlorar sina hem, sin försörjning och ibland sina liv på grund av klimatkrisen.

Det här gör vi

Rebellmammorna genomför fredliga manifestationer där vi tar plats i det offentliga rummet, ofta genom att sitta ner tillsammans och bilda en cirkel och sjunga och hålla tal. På så sätt förmedlar vi öppet vår oro över klimatläget och vår beslutsamhet att låta bli att blunda och vara passiva. Vi vill vara en spegel åt andra som bär på samma tankar. Vi tror att många känner som vi och att våra manifestationer kan få fler att få insikt om klimatkrisen och brådskan att agera.

Är du nyfiken på hur det är att vara med i en demonstration med Rebellmammorna? Ofta innehåller de en gemensam marsch innan vi sätter oss tillsammans och sjunger och delar med oss av personliga budskap. Filmen från demonstrationen i Göteborg den 23 september, 2023 visar det här på ett väldigt fint sätt. Film: Mikael Hjertquist

Lyssna på när Sara Nilsson Lööv, psykolog, klimataktivist och mamma, berättar om Rebellmammorna, Mothers* Rebellion och ”The Swedish Circle” i podden ”The Eco Enthusiast”.


Vanliga frågor och svar om Rebellmammorna

Ja, helt lagligt. Nej, det finns ingen risk att bli gripen.

I de flesta städer har vi polistillstånd. Viktigt att veta är dock att det är helt lagligt att delta i en icke-tillståndsgiven demonstration också.

Det som inte är lagligt är att personligen organisera en sådan, och att fortsätta vara med om polisen skulle komma och be en att flytta på sig. Rebellmammorna har aldrig varit ute efter att skapa situationer där vi blir tillsagda att flytta på oss.

De gånger vi inte har haft tillstånd har vi valt platser där det är tillåtet för oss att vara samt haft som strategi att flytta på oss om vi skulle bli tillsagda. Utöver detta har vi alltid (på större orter, där vi ibland kör utan tillstånd) dialog med dialogpolisen inför manifestationer så att polisen vet exakt vad vi kommer att göra. Vi har en mycket god relation med dialogpolisen.

Nej. Det brukar vara väldigt väldigt lugnt på våra manifestationer. Vi brukar få positiva eller neutrala reaktioner från de flesta vi möter. Ibland får vi sura kommentarer. Men vi är faktiskt mer vana vid att folk blir tårögda än arga. (Vi är också ganska vana vid regn).

För säkerhets skull finns (särskilt i storstäderna) en specifikt utsedd person som går in och lugnar ner stämningen om något obehagligt skulle uppstå. Så sitter man i cirkeln behöver man inte själv ta en sådan situation om den mot förmodan skulle uppstå, utan då kliver den här personen in. Vi håller hårt i principen om icke-våld, vilket också handlar om tonfall och vad vi säger. Den som ansvarar för att hantera eventuella aggressioner är tränad i att göra det på ett lugnt sätt och själv hålla sig lugn oavsett yttre provokationer.

NEEEEEJ! Det har vi inte tid med! Två viktiga principer för både Rebellmammorna och XR är att fokusera på det som är viktigt och att inte skuld- eller skambelägga individer.

Om det bara var klimat- och miljöperfekta människor som fick ägna sig åt det skulle vi aldrig kunna bli tillräckligt många för att skapa den förändring som krävs. Och vi skulle antagligen inte hinna med.

Det är omöjligt att leva helt hållbart i ett ohållbart samhälle. Låt oss tillsammans förändra det! Låt oss göra det lätt att göra rätt.

Ingen är gladare än fossilbolagens lobbyister om vi sitter och instängda i våra hem och skäms över våra klimatavtryck istället för att kräva ett stopp på de fossila subventionerna. Så kom som du är och var med oss!

Vi utgår ifrån Extinction Rebellions värderingar

XR_principer_ickevald
XR_principer_undvika-skam
XR_principer_reflekt
XR_principer_hallbarkulur
XR_principer_valkomna
XR_principer_utmanar
XR_principer_makt
XR_principer_autonomi
XR_principer_vision
XR_principer_fokus
previous arrow
next arrow