This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Mammor i hela Sverige gör klimatuppror – XR Sverige

Mammor i hela Sverige gör klimatuppror

Nu genomför mammor över hela Sverige klimatmanifestationer för en beboelig planet.
– Våra barn förtjänar att växa upp i en värld där det går att leva trygga och meningsfulla liv. De förtjänar att se att vuxna omkring dem agerar. Vi vägrar titta bort, vi vägrar ge upp. Vi tänker göra allt vi kan, säger Sara Nilsson Lööv,  en av initiativtagarna till Rebellmammorna. 

Enligt UNICEF löper en miljard barn redan en extremt hög risk att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Klimatpolitiska rådet konstaterar att Sverige inte kommer att nå sina redan lågt ställda klimatmål med den nuvarande politiken.
– Samtidigt är klimatkrisen så gott som osynlig i valrörelsen. Istället påstår politikerna att vi inte ska behöva förändra våra liv utan att allt kan fortsätta ungefär som vanligt. Vi kräver att politikerna börjar tala klarspråk om klimatkrisen och ger barnen en framtid där det går att leva, säger Sara Nilsson Lööv.

Förra helgen var det en klimatmanifestation i Falun och på lördag samlas rebellmammorna i Malmö. Dagen före valet blir det sittande manifestationer  både i Stockholm, Göteborg och Norrköping. Också Skellefteå, Halmstad, Simrishamn och Skövde hakar på.  Under manifestationen kommer mammorna att bilda en formation  som föreställer Extinction Rebellions symbol med timglaset, som visar hur tiden rinner ut för klimatet. De kommer att hålla korta tal om varför de deltar i manifestationen och Iiris Viljanens låt Nytt kapitel spelas.
Den allra första manifestationen med rebellmammorna ägde rum I Stockholm den 20 augusti  när ett hundratal mammor satte sig ner på Drottninggatan. Många mammor  som deltog hade aldrig gjort något liknande tidigare. 
– Manifestation i Stockholm blev allt vi kunnat drömma om och lite till. Både de som deltog och många som passerade blev berörda. Ambitionen är att skapa något som kan hjälpa människor att känslomässigt ta till sig att klimatkrisen rör oss och allt vi håller kärt, och att det är nu vi måste agera, säger Sara Nilsson Lööv.

Gensvaret efter manifestationen i Stockholm har varit stort. På mindre än en vecka ville tusen mammor delta i nya manifestationer.
– Som psykolog har det varit fint att ta del av mammornas upplevelse av manifestationen, att det kändes lugnt och tryggt. För många blev det första gången de fullt ut kunde dela sina klimatrelaterade känslor med någon annan – och finna en styrka och handlingskraft i det, säger Sara Nilsson Lööv.

Presstalesperson för Rebellmammor i Sverige:
Sara Nilsson Lööv, 070-820 99 33

Bilder kommer att laddas upp här: https://drive.google.com/drive/folders/1tw61H8pcHVeCzsVT_eEc6XzH_n31FZlu?usp=sharing

Om Rebellmammorna:
Rebellmammorna samlar mammor och allierade som vill engagera sig för klimatet. Rebellmammorna är en del av Extinction Rebellion (XR) som är en internationell klimatrörelse som använder olika metoder som manifestationer, debattartiklar, konst och civil olydnad för att uppmärksamma och kräva omställning och systemförändring.
https://extinctionrebellion.se/bli-aktiv/grupper/rebellmammorna/

Information om de olika manifestationerna:  
Kontakta respektive presskontakt för förhandsinformation om plats och Sara Nilsson Lööv för info om de manifestationer där det saknas information än så länge. 

Malmö:
När: Lördag 10 september 12:00
Presskontakt: Maja Brandström, 0735620297
https://fb.me/e/26Ihay7ED

Stockholm:
När: Lördag 10 september
Presskontakt: Karin Sandén, 0704337058, Karin.e.sanden@gmail.com
https://fb.me/e/2O75A5O5X

Göteborg
När: Lördag 10 september 10:00
Presskontakt: Annelie Ängdervik, 076-947 15 47
https://fb.me/e/2KINW2HdD

Norrköping
När: Lördag 10 september 12:00
Presskontakt: Astrid Kihlén, 0701497784, paulsson.astrid@gmail.com
https://fb.me/e/24saq7xwx

Skellefteå
När: Lördag 10 september 13:00
Presskontakt: Christel Stoltz
070-3793986.
https://fb.me/e/3EFuXk2kK

Halmstad
När: Lördag 10 september
Kontakta Sara Nilsson Lööv

Skövde
När: Lördag 10 september
Kontakta Sara Nilsson Lööv