This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktion vid Trafikverkets huvudkontor i Borlänge – XR Sverige

Klimataktion vid Trafikverkets huvudkontor i Borlänge

Snabbfakta!
Vad: 
Extinction Rebellion, XR, genomför klimataktion utanför Trafikverkets huvudkontor.

Var: Röda vägen 1, Borlänge

När: Tisdag 11/6 klockan cirka 10:30-12 

”Trafikverkets presschef” får under tisdagen fullt upp när klimataktivister till synes dör som flugor till följd av bilars utsläpp utanför myndighetens kontor i Borlänge. På plats finns sjukvårdspersonal som desperat – men förgäves – försöker rädda offren. Klimatkrisen skördar liv – politiker och myndigheter gör för lite för att ändra på det.

Klimataktivister från Extinction Rebellion dramatiserar på tisdagsförmiddagen hur Trafikverkets prioriterande av bilismen driver på både luftföroreningar och klimatkris. När en bil med Trafikverkets ”presschef”, spelad av en aktivist, fastnar utanför entrén till myndighetens huvudkontor kräver hälso- och sjukvårdspersonal minskad bilism. Genom faktiska citat från presschefen visar aktivisterna hur motståndet mot minskad bilism motiveras av myndigheten.  

– Klimatkrisen är en hälsokris och fysisk aktivitet är avgörande för vår hälsa. Därför måste vi underlätta för medborgare att göra kloka val – som att välja cykeln före bilen, säger Faluläkaren Terese Nilsson, som deltar i aktionen. 

Aktionen ingår i Extinction Rebellions klimataktivistläger som just nu pågår i Falun. Deltagarna kommer från hela landet och delar oron och desperationen för det accelererande klimatnödläget – samtidigt som Sveriges politiker låtsas agera och klär sin passivitet i gröna ordalag. 

– För att illustrera hur illa det är, hur viktigt det är att vi ställer om trafiken, och att myndigheter och politiker agerar kommer vi att illustrera avgaser med hjälp av rökbomber – som får den omedelbara effekten att klimataktivisterna faller ”döda” till marken. Samtidigt står vi som jobbar inom hälso- och sjukvården maktlösa bredvid och gör allt vi kan för att rädda liv, men förgäves, fortsätter Terese Nilsson.

Presskontakt: 

Terese Nilsson, telefon 070-930 40 93, mejl: tessa.nilsson@gmail.com

Jenny Thorold, telefon 0739443707, mejl: jennythorold@gmail.com  

Pressbilder: Bilder från aktionen laddas upp till https://flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

Öppet brev till Trafikverket 240611

Mer information

Daladagarna är ett klimataktivistläger som anordnas av Extinction Rebellion utanför Falun 8-11 juni. Fyra dagars läger med möten, workshops, föreläsningar, umgänge – och några aktioner. 

Om Extinction Rebellion: Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.

https://www.extinctionrebellion.se

www.facebook.com/extinctionrebellionsverige