This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

XR-psykologer genomför bensinmacksaktion – XR Sverige

XR-psykologer genomför bensinmacksaktion

Under lördagsmorgonen har klimataktivister från gruppen Psykologer för Extinction Rebellion utfört en aktion mot en St1 bensinmack i centrala Göteborg. Psykologerna har blockerat infarten till bensinmacken samt sprayat färg över bensinpumparnas displayer så att de blivit obrukbara. 

– Den politiska passiviteten inför klimatkrisen är ett enormt hälsoproblem. Genom att skjuta upp nödvändiga åtgärder långt in i framtiden utsätter våra makthavare oss alla för fara. Som psykologer har vi erfarenhet av att arbeta med överdrivet uppskjutande, och med den här aktionen vill vi hjälpa våra politiker i rätt riktning, menar Sara Ytterbrink Nordenskiöld från Farsta.

Gruppen har tidigare utfört vägblockader för klimatet samt agerat mot Socialstyrelsen, och under gårdagen Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg för att uppmärksamma kopplingen mellan klimatkrisen och jämställdhetsarbetet. 

– Våra politiker bryter mot Sveriges klimatlag, de bryter mot Parisavtalet och de bryter mot grundlagen – allt detta gör att de aktivt förvärrar klimatkrisen. De fossila subventionerna i Sverige överstiger årligen 30 miljarder kronor, samtidigt som klimatkrisen är det största hotet mot global hälsa. Den fossila industrin och ekonomin måste nedmonteras nu, inte 2045. Det här är farligt på riktigt, säger Lisa Strand från Stockholm.

Aktionen är en del av klimatrörelsen Extinction Rebellions uppror ”Göteborg – Sveriges fossila huvudstad”, som enligt arrangörerna ska uppmärksamma ”hyckleriet kring den fossila industrin” i Göteborg som ”döljs under en hållbarhetsfasad”. 

– Företaget som äger den här macken startade under namnet ”Greenergy”, och bytte sedan namn till ”Green”. Deras vision är att vara ledande producent och försäljare av ”CO2-medveten energi”. Med dagens aktion vill vi visa att en bensinmack inte blir klimatvänlig för att den kallas grön, inte heller om den pumpar ut biobränsle. En bensinmack behöver stängas för att sluta förstöra klimatet, säger Björn Paxling från Malmö. 

Presskontakt:
Björn Paxling (0733-720229)