This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Stockholms fontäner fylls med låtsasblod i protest mot regeringens klimatmöte  – XR Sverige

Stockholms fontäner fylls med låtsasblod i protest mot regeringens klimatmöte 

I dag håller regeringen ett nationellt klimatmöte i Stockholm. Samtidigt färgar aktivister från Extinction Rebellion Stockholms fontäner med låtsasblod för att symbolisera att regeringen finansierar klimatkollapsen.

– Vi tar klimatkatastrofen på blodigt allvar och kräver att regeringens ”klimatmöte” gör detsamma. Vi kräver klimaträttvisa för alla länder och biotoper. Låt inte mer blod flyta för att ingen vågar ändra kurs, säger Maria Palselius som deltar i aktionen.

Politiker och företrädare för näringslivet är inbjudna till klimatmötet, många med starka ekonomiska intressen knutna till fossilindustrin. Samtidigt är väldigt få representanter för forskning och civilsamhälle inbjudna och då endast som åhörare. 

– Det är oerhört frustrerande att se deltagarlistan på klimatmötet och att regeringen lämnar över ansvaret för vår överlevnad till näringslivet. Jag hoppas att vår aktion ska skaka om de som ännu inte förstått att klimatkatastrofen redan är här, säger Maria Palselius.

Extinction Rebellion kräver ett omedelbart stopp för alla fossila subventioner och ett nytt finanspolitiskt ramverk som premierar en radikal omställning och gör det omöjligt att fortsätta förstöra förutsättningarna för liv.

– Om vi ska ta oss levande ur denna kris krävs ett paradigmskifte. Vi kan inte fortsätta stödja den dödliga fossilindustrin med statliga pengar. Våra skattepengar ska användas till att bygga ett hållbart samhälle, inte till att rasera det samhälle vi har, säger Esther Hauer, som deltar i dagens aktion och också är aktiv i Scientist Rebellion.

Klimatkrisens effekter blir alltmer uppenbara. Just nu pågår torka och svält i Somalia, skogsbränder i Kanada med en sotrök som spritt sig enda till New York och gör att människor inte kan vistas utomhus. I Europa hotar vattenbrist och missväxt. 

– Det är de som bär störst skuld till den krissituation vi befinner oss i som i första hand har ansvaret för att ta oss ur krisen. En livsstil i lyx som förstör världen för andra måste kosta, säger Esther Hauer.

Utanför hotell Marriott där mötet hålls samlar Extinction Rebellion, Fridays for future och Greenpeace en lång rad organisationer till fredliga manifestationer under hela dagen för att protestera mot klimatmötet som de menar prioriterar särintressen från näringslivet framför att lyssna på forskarna och de mest drabbade av klimatkrisen.

– Det kan ses som en försmak av den stora gemensamma aktionsveckan den 15-22  september, Week of action for social and climate justice, som i nuläget har samlat över 30 organisationer, säger Esther Hauer.

Presskontakt: 

Maria Palselius, 073 657 48 45, mkpalselius@hotmail.com

Esther Hauer, 070-595 95 19 

Det går också bra att prata med de aktivister som är på plats utanför hotell Marriott på Rålambshovsleden 50 i Stockholm.

Pressbilder kommer att finnas här: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

.