This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Stäng av kranen på Lundin Energys “koldioxidneutrala olja” – XR Sverige

Stäng av kranen på Lundin Energys “koldioxidneutrala olja”

Den 11 augusti samlas aktivister från Extinction Rebellion Sverige för en satirisk aktion som uppmärksammar bolaget Lundin Energys försök att framställa sig själva som miljövänliga, trots att deras verksamhet är djupt problematisk i dagens klimatkris. Aktionen är en upptrappning inför en kommande internationell massaktion i Oslo som äger rum 21-29 augusti.

Några styrelsemedlemmar från Lundin möts och skålar i olja. De firar att de lyckats med konststycket att tjäna multum på oljeutvinning och samtidigt vara miljöhjältar. Ja, de är praktiskt taget Greta med sin miljövänliga olja. Om man har det minsta dåliga samvete över de hemska konsekvenserna av oljeutvinningen så kan man alltid tvätta bort sin sura min med lite “greenwash”. Således träffas de på en greenwashfest efter styrelsemötet är slut. Detta är scenen på Extinction Rebellions satiriska aktion som äger rum i centrala Stockholm den 11 augusti.

Oljeutvinning och annan miljöfarlig verksamhet blir mer och mer impopulärt i dagens debattklimat. Det finns ett ord för när bolag försöker framställa sig själva som miljövänliga genom PR, trots att de i själva verket orsakar enorma miljöförstöringar, och det ordet är “greenwash”, eller “gröntvätt” på svenska. Bolaget Lundin Energy visar sin talang på området med påståendet att de säljer “koldioxidneutral olja” efter att de fått certifikatet CarbonZero på olja från deras oljefält Johan Sverdrup och Edvard Grieg. Certifikatet visar att de har reducerat utsläppen i samband med utvinningen av oljan, och klimatkompenserar det som är kvar.

”Huvudproblemet med begreppet `koldioxidneutral olja’ är att den förbiser den allra största delen av utsläppen, det vill säga den som sker när oljan förbränns. Det finns ingen sådan sak som hållbar oljeutvinning. Problemet är inte produktionssättet, utan att vi fortsätter gräva upp och använda fossila bränslen.” säger Samuel Jarrick, en av aktivisterna som deltar i aktionen.

Efter en sommar av extremväder och en nyligen publicerad IPCC-rapport aktualiseras ämnet om fossilanvändningen i samhället. Forskningen är entydig: klimatkrisen är här, den orsakar extrema väderhändelser, den eskalerar och om vi vill ha en chans att få bukt med den måste vi helt lägga ned vår användning av fossila bränslen. Lundin siktar på att utvinna uppemot 200 000 fat per dag 2023, alltså 73 miljoner fat per år. Det innebär ca 23 miljoner ton koldioxid per år eller ungefär motsvarande en tredjedel av Sveriges totala utsläpp.

Men det är inte nog att de fortsätter utvinna olja – de expanderar sin verksamhet. Det offentliggjordes i början av året att de säkrat 19 nya prospekteringslicenser av den norska staten. 

“Vi har inte råd med en enda ny oljekälla om vi vill klara att bromsa den globala uppvärmningen och dess förödande effekter” säger Esther Hauer, en annan av aktivisterna i aktionen.

Två av de nya licenserna var till Barents hav i Arktis, den utsatta arktiska regionen som skulle kunna stå isfritt sommartid redan före 2050 enligt rapporter. 

Aktionen i Stockholm börjar ca kl. 18.00 den 11 augusti.

Presskontakt: Mathilda von Schantz, millasvs@protonmail.com, 0761256051

Pressbilder: Bilder från aktionen laddas upp på https://drive.google.com/drive/folders/1RsK75g8l1BSYwQu9t66M7raeF-3g7FAP och sammanställs sedan på https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums