This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Sorgetåg som uppmärksammar klimatskräcken – XR Sverige

Sorgetåg som uppmärksammar klimatskräcken

Pressmeddelande, 31 oktober 2019

Vi befinner oss i allhelgonaveckan. Sverige firar Halloween, vi skräms och sprider skräck med spindelväv och låtsasblod. Vi tänder lyktor för dem som gått före oss och vi tänker på döden. Samtidigt befinner vi oss mitt i en av mänsklighetens mest skrämmande tider. För första gången i människans historia vet vi att kommande generationer kommer få leva på en planet med instabilt klimat och skrämmande väder på grund av vår tids livsstil, på grund av att vi fortsätter att tillåta utsläpp av kopiösa mängder växthusgaser.

Klockan är kvart över elva, torsdagen den 31 oktober. Utanför Stadshuset i Malmö har ett sorgetåg ställt upp. En procession av svartklädda människor börjar långsamt gå genom staden, med Rådhuset och kommunfullmäktiges månadsmöte som mål. Några bär på en kista, andra på skyltar med bilder på några av de djurarter som riskerar att dö ut i den pågående sjätte massutrotningen. Bredvid tåget rör sig ett den tysta support gruppen Röda Rebellerna. Med sina kritvita ansikten, svartsotade ögon och blicken fäst vid framtiden symbolisera de med sina röda draperingar det  blod och känsloliv som förenar oss alla.

 – Det här är ett sorgetåg både för de som redan har drabbats av klimatförändringarna och massutrotningen, och för våra barn och deras framtid, säger Annica Mari, en av de röddraperade klimataktivisterna

Temat för aktionen är ”våra barns blod”, och framme vid Stortorget planerar aktivisterna att spilla ut konstblod framför Rådhuset. Röda märken kommer att lämnas kvar efter aktionen, för att symboliskt uppmärksamma blodet vi på grund av vår nuvarande livsstil spiller för kommande generationer som inte har något val, som får leva på en söndertrasad planet med ökad medeltemperatur och livsfarligt, instabilt väder. 

Sorgetåget är för alla de människor som redan drabbats av torka orsakad av klimatförändringarna i till exempel Sudan, Syrien och Afghanistan. En torka som leder till svält, krig och migration. Allt hänger ihop. Malmö stad har en ambition att vara ledande i klimatfrågan, och världen ser oss. Därför kräver Extinction Rebellion att våra lokala politiker nu visar sig extra modiga och tar klimatkrisen och utsläppskurvorna på allra största allvar. Vi har ingen tid att förlora. Vi måste agera nu, så att skräcken kan få ett lyckligt slut.

Redan i mars i år stod Extinction Rebellion bakom ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge i Malmö. Förslaget fick över 800 underskrifter, och blev därmed ett av de förslag som fått flest röster sen systemet med ”Malmöinitiativ” infördes. Trots detta har frågan inte kommit upp i kommunfullmäktige. Under torsdagens möte kommer Vänsterpartiet att lyfta klimatnödläge som en kort fråga. Då kommer åhörarläktarna att ha en rad klimataktivister i vita skjortor – kommer de fortsätta vara vita?

Att utlysa ett klimatnödläge är ett demokratiskt verktyg för att hantera den pågående klimatkrisen som den katastrof den är. Allt mer tyder på att vi kommer att misslyckas med att uppnå Parisavtalets mål, en uppvärmning på 1,5 grader till 2100. Idag pekar prognoserna snarare på en global uppvärmning på 3 grader i slutet av det här århundradet om vi lyckas hålla Parisavtalets mål, och uppåt 6 grader om vi fortsätter som idag, enligt en rapport som SMHI släppte förra veckan baserat på nya beräkningar.

– Att hantera det här som ett nödläge är det enda realistiska. Om vi hade haft ett världskrig hade vi som stad snabbt ställt om, vi förstår inte varför denna kris inte tas hand om nu, säger Karin S. Persson


Upproret Extinction Rebellion (XR) kräver omedelbara krislösningar för klimatet. Initiativet lanserades i Storbritannien i oktober 2018 och har sedan dess fort spridits världen över. Fredlig civil olydnad används som metod för att väcka allmänhetens och politikernas medvetenhet om klimatkrisen och den pågående massutrotningen.

Vårt Malmöinitiativ: Klicka här för att läsa vårt Malmöinitiativ

Vår debattartikel: Klicka här för att läsa Extinction Rebellions debattartikel i Sydsvenskan i samband med lanserandet av Malmöinitiativet

Mer information om klimatnödläge/Climate Emergency:

Lista på orter som redan har utlyst klimatnödläge

Council Action on Climate EmergencyKlimatnödläge på kommunnivå (översätning av Local first implementation (PDF) )