This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Rebeller parkerar sig på Grönsakstorget igen – XR Sverige

Rebeller parkerar sig på Grönsakstorget igen

I dag inträffar både Black Friday och en köpfri dag. Detta vill klimatrörelsen Extinction Rebellion uppmärksamma. Under lördagen kommer de tillsammans med flera andra miljöorganisationer att demonstrera på Grönsakstorget i Göteborg för att visa att det finns alternativ till onödig konsumtion.

–    För drygt en månad sedan parkerade vi cyklar på parkeringsplatserna på Grönsakstorget och tog över platsen. I stället för att gynna stadsbilism och överkonsumtion bjöd torget under några timmar på musik, mat och allsång. Vi vill fortsätta visa att torget kan användas på ett hållbart sätt som gynnar oss göteborgare mer, säger Fredrik Ängdervik från klimatrörelsen Extinction Rebellion, XR.

Ett bilfritt Grönsakstorg
I augusti lämnade Ole Hultmann in ett Göteborgsförslag som går ut på att göra Grönsakstorget bilfritt. Detta följdes sedan upp med en kampanj som stöttades av SSU, Grön Ungdom, Ung Vänster, Jordens Vänner och Naturskyddsföreningen. Förslaget nådde över 200 röster och kommer därför att tas upp för behandling i Trafiknämnden. Fredrik Ängdervik från XR välkomnar förslaget.

–    Förutom att vägtrafiken bidrar till luftföroreningar och bullernivåer, så gör den klimatkrisen värre. Göteborgs stad skriver själva i sitt miljö- och klimatprogram att Göteborg bör ligga över den globala minskningstakten för att leva upp till Parisavtalet, vilket också måste märkas i praktiken. 

Heldag mot konsumtion
Black Friday har blivit en stor köpfest där många passar på att fynda saker som de kanske inte har behov av och det är bland annat överkonsumtionen som XR vill manifestera emot under lördagens aktion.
 
–    Konceptet En köpfri dag har ju skapats som en motkraft till onödig konsumtion. På samma sätt vill vi också visa att ett levande centrum inte per definition behöver innebära shopping, berättar Fredrik Ängdervik. 

Flera olika rörelser och organisationer står bakom aktionen, däribland Fridays for Future. Det blir aktiviteter hela dagen, som avslutas med en happening av Red Rebels, en performancerörelse som ofta stödjer XR:s aktioner. Deras performance börjar i Brunnsparken vid 15-tiden och kommer sedan att röra sig i centrum. 

–    Det här är en helt laglig aktion. Vi cyklar till Grönsakstorget, parkerar våra cyklar, löser parkeringsbiljett och skapar julstämning, fortsätter han. 

Fredlig civil olydnad
Klimatrörelsen Extinction Rebellion har funnits sedan 2018 och är en internationell rörelse.  XR:s filosofi bygger på ickevåld och bejakande av civil olydnad. 

–    I dag stör vi ordningen och gör att det inte går att parkera på Grönsakstorget, men vi tänker att det här är ett bra tillfälle att reflektera över både sitt bilanvändande och sin konsumtion, även om det kanske innebär att bilister måste jaga runt efter parkeringsplatser i centrum. Vi behöver tillsammans göra det som krävs för att åstadkomma förändring, säger Fredrik Ängdervik.

Talesperson XR
Fredrik Ängdervik 
070 291 72 91
fredrik@kaestner.se

Pressbilder
Bilder kommer att laddas upp till https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

Om Extinction Rebellion
Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.