This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

PENGARNA ELLER LIVET! – Aktion mot bankernas fossila investeringar – XR Sverige

PENGARNA ELLER LIVET! – Aktion mot bankernas fossila investeringar


I dag den 21 september kl 12 samlas aktivister från Extinction Rebellion (XR) utanför SEB:s kontor på Sankt Eriksgatan i Stockholm för att protestera mot bankens fossila investeringar. Aktionen utanför SEB:s kontor visualiserar bankens fossila miljardinvesteringar. En stor banderoll med texten ”158 000 000 000 i dödliga investeringar” hängs upp och låtsasolja hälls ut utanför kontoret.

Nu står det klart att svenska storbanker finansierat bolag som letar nya olje-och gasfyndigheter i Arktis med 43 miljarder under tre år. Bl.a. stödjer bankerna oljeutvinning i Wisting, ett område som ligger nära iskantzonen i Norra Ishavet, ett oerhört känsligt biologiskt område kallat ”Norges lilla regnskog” p.g.a. sin unika biologiska mångfald. De största investeringarna står SEB, NORDEA och SWEDBANK för. SEB är värst och står för mer än hälften. SEB har sedan Parisavtalet skrevs på 2015 finansierat fossila verksamheter med 158 miljarder kronor. Det är inga småsummor de satsat på att förstöra vår gemensamma framtid, säger Esther Hauer, en av aktivisterna.


Under 2021 investerade banker runt om i världen drygt 7700 miljarder kronor i fossil verksamhet. Bland annat lånade svenska SEB ut miljarder till världens största kolbrytningsföretag Glencore. Experterna är eniga; ska vi rädda den unika miljön i Norra Ishavet och undvika en klimatkatastrof måste all ny olja stanna i marken. Men de flesta oljebolag i Arktis, däribland Equinor och Aker BP, letar fortfarande nya fyndigheter.

För att möjliggöra brytning av kol, olja och gas krävs tre saker; ett bolag som tar upp det fossila bränslet, en stat som ger sitt godkännande till det och sist men inte minst någon som finansierar det hela. Det är ofattbart att våra banker fortsätter stödja en sådan livsfientlig och kriminell verksamhet som hotar framtiden för kommande generationer på en levande planet. De här ljusskygga investeringarna måste upphöra. Låt oss avslöja vad som pågår! säger Amelie Bendz, en annan av aktivisterna.


Aktionen ingår i Week of Action for Social and Climate Justice, 15-22 sep, då XR tillsammans med ett 100-tal organisationer protesterar med krav på en brådskande och rättvis klimatomställning.

Presskontakt: Amelie Bendz, amelie.bendz@telia.com, 0790485818
Pressbilder: Bilder från aktionen laddas upp på https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Om Extinction Rebellion: Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att
klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra
politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad.
Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.
https://www.extinctionrebellion.se /