This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Pappor manifesterar för klimatet över hela landet – XR Sverige

Pappor manifesterar för klimatet över hela landet

Under hösten har klimatgruppen Rebellmammorna utfört en våg av manifestationer över hela landet. Med sina rörande manifestationer vill Rebellmammorna ge hopp till barn och unga som oroar sig för framtiden på grund av politikernas oförmåga att agera på klimatkrisen. Nu startar också miljöengagerade pappor över hela landet klimatgruppen Rebellpapporna. Papporna skickar en fars dag-present till Ulf Kristersson med en uppmaning att ta klimatkrisen på allvar. De genomför sedan sina första manifestationer på fars dag den 13:e november, både i Stockholm och Göteborg.

– “Vi blev inspirerade av rebellmammorna och kände att vi vill starta något liknande. Klimatkrisen är akut men politiker slår dövörat till. Debattklimatet har också hårdnat och kunskapsföraktet ökar överallt i samhället. Vi är nu i en situation där vi har klimatförnekare i riksdagen. Det är skrämmande att den politiska debatten inte utgår från fakta. Särskilt när det är våra barn och ungdomars framtid som står på spel”, säger Thomas Hörberg, en av grundarna till Rebellpapporna och medlem i klimatrörelsen Extinction Rebellion.


En miljard barn löper redan en extremt hög risk att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser enligt UNICEF. I ett gemensamt uttalande förra året konstaterade 259 av världens medicinska vetenskapliga tidskrifter att makthavarnas misslyckande att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader är det största hotet mot mänsklig hälsa. En undersökning publicerad i The Lancet samma år visade att världens unga känner stark oro och hopplöshet inför framtiden  eftersom vuxna inte agerar för att stoppa klimatkrisens värsta effekter.


Trots detta konstaterade klimatpolitiska rådet redan före valet att Sverige inte kommer nå sina redan lågt ställda klimatmål med dåvarande politik. De partier som nu har bildat regering har redan dragit tillbaka många miljöpolitiska åtgärder. Enligt en rad sakkunniga har de i bästa fall en otillräcklig och i värsta fall en kontraproduktiv klimatpolitik (bla. Naturskyddsföreningen, 2022).


– “Läget är akut och det globala samfundet måste agera nu. Men utvecklingen i Sverige går istället bakåt. Många av de klimatåtgärder som tidigare lanserats, och som i sig var otillräckliga, stoppas nu av den nya regeringen. Med hjälp av lögner har politiker reducerat klimatfrågan till att handla om energi, och att allt vi behöver göra är att bygga ut kärnkraften, samtidigt som forskningen visar att en radikal samhällsförändring krävs. Många, framför allt män, verkar köpa detta resonemang eftersom det innebär att de inte behöver göra några förändringar i sina egna liv. Då sticker det i ögonen när de blir påminda om vad som egentligen behövs. Därför vill vi visa att det finns pappor som faktiskt bryr sig, tar krisen på allvar och inte blundar för fakta”, säger Antoine Baudoin, en av Rebellpappornas grundare.


Rebellpapporna skickar därför en fars dag-present till Ulf Kristersson som ska påminna honom om den klimatkatastrof vi står inför. Därefter manifesterar papporna i Stockholm och Göteborg på fars dag den 13:e november. Det sker även ytterligare en manifestation i Skellefteå den 25:e november, och förhoppningen är att ännu fler manifestationer kommer att ske i fler städer runtom i landet.

Presenten till Ulf Kristersson kommer att lämnas in till riksdagen torsdag den 27:e oktober kl. 14.00. Då kommer även ett öppet brev till Ulf Kristersson att läsas upp. Media är välkomna att ta del av presenten och brevet. Mötesplats: Riksbron. Klockslag: 14.00

Presstalesperson för Rebellpappor i Sverige 

Thomas Hörberg, tel: 070-755 97 01, e-post: lars.thomas.hoerberg@gmail.com

Bilder från aktionerna och inlämningen av fars dagpresenten kommer att laddas upp här: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/