This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Aktivister uppvaktar department på Earth Overshoot Day: ”Sveriges ekonomi kan inte bygga på science fiction” – XR Sverige

Aktivister uppvaktar department på Earth Overshoot Day: ”Sveriges ekonomi kan inte bygga på science fiction”

Den 26 mars får tre regeringsdepartement besök av Extinction Rebellion. Aktivisterna slår larm om Sveriges Overshoot Day – den dag då Sverige överskrider sin ekologiska budget för året.

Idag, tisdag morgon, är Extinction Rebellion på plats utanför finansdepartementet, näringsdepartementet och miljö- och energidepartementet. Anledningen är att Sverige redan nu har använt upp hela årets naturresurser. Demonstranterna bjuder in representanter från departementen till samtal och håller tal om politikernas ansvar för att ekonomin ska hålla sig inom jordens gränser.

– Vi är här för att uppmärksamma den ekologiska skuldens dag – det datum då vi har förbrukat vår årliga andel av det jorden kan ge. Efter denna dag stjäl vi av naturen och av kommande generationer, säger Eva Palm, en av aktivisterna.

Begreppet Earth Overshoot Day myntades för att visa att människan använder mer av naturens tillgångar än vad jorden kan återskapa eller ta hand om. Resten av året tär vi på planeten – till exempel genom överfiske – och samlar på oss avfall, inte minst i form av växthusgaser i atmosfären. Dagen inträffar allt tidigare för varje år. Dessutom är skillnaderna stora mellan olika länder. På global nivå inföll dagen den 1 augusti i fjol medan Sverige spräckte sin ekologiska budget redan den 28 mars. När vår Overshoot Day inträffar i år vet vi först efteråt, men kanske är det redan idag. Skulle alla konsumera som vi gör i Sverige skulle det behövas 4,2 jordklot.

– Våra politiker får det ofta att låta som att Sverige är bäst i världen på miljöpolitik. Samtidigt har vi det tionde största ekologiska fotavtrycket i världen. Första steget är att våra makthavare erkänner att det är helt ohållbart, sedan behöver de se till att ekonomin inte bygger på science fiction, säger Are Engen Steinsholm. Vi har bara en planet och kan inte importera resurser till den när de vi har tar slut.

Pressbilder (Fria att användas om fotograf anges.)

Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massförlusten av arter ska behandlas som en kris, och att politiker ska agera omedelbart och kraftfullt för att ställa om samhället. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.

Brittiska Extinction Rebellions hemsida

Extinction Rebellion Sveriges Facebooksida