This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Ny rättegång och nya blockader av Oljehamnen i Göteborg – XR Sverige

Ny rättegång och nya blockader av Oljehamnen i Göteborg

På torsdag hålls den sista av en serie rättegångar mot klimataktivister och direkt efter förhandlingen i Göteborgs Tingsrätt genomför Extinction Rebellion nya aktioner för att stoppa införseln av olja.
– Så länge den dödliga fossila industrin är tillåten ser jag inget annat alternativ än att fortsätta – som mamma, som medmänniska och privilegierad. Det är min moraliska skyldighet, säger Tatjana Boric-Persson, som är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.


Den 21 september är den sista av sju rättegångsdagar mot klimataktivister vid Göteborgs tingsrätt för Göteborgsupproret 2.0 i maj. Att rättegångarna nu är över, vill Extinction Rebellion (XR) fira genom att fortsätta att hindra fossilindustrins transporter. Aktionerna är en del av den nationella aktionsveckan ”Week of Action for Social and Climate Justice”.

I maj stoppade hälso- och sjukvårdspersonal och andra klimataktivister från Extinction Rebellion distributionen av fossila bränslen från Göteborgs hamn av hälsoskäl. Klimatkrisen är en hälsokris och Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat att klimatförändringarna är det största hotet mot människors hälsa. Vid manifestationen lagfördes 16 personer och de flesta har blivit dömda för brottet ”Ohörsamhet mot ordningsmakten”, ofta med motiveringen att politikerna har bestämt sig för att ta vissa risker och de riskerna måste enskilda medborgare acceptera. 

– Frågan är vilka som är kriminella? Aktivister som försöker stoppa oljan från att förstöra vår planet och nu levande och framtida generationers mentala och fysiska hälsa, eller bolagen som fortsätter att tjäna pengar på oljan trots att de i årtionden har känt till att förbränning av fossila bränslen leder till en klimatkatastrof, säger Hans Ekbrand som nyligen fälldes för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha blockerat Oljehamnen i maj. Direkt efter den rättegångsdagen, den 17 augusti, genomförde XR en ny blockad av Oljehamnen där 16 klimataktivister greps, som nu är kallade till en ny rättegång den 2 november.

Även efter torsdagens rättegång mot Tatjana Boric Persson kommer Extinction Rebellion att genomföra nya blockader av Oljehamnen, först  klockan 11:00 och därefter 16:30.

Den här sommaren har det globala värmerekordet slagits gång på gång. Istäckena runt polerna minskar just nu snabbare än forskarna förutspått. Haven är också rekordvarma. Efter översvämningarna i Libyen har över 11 000 människor dött. Över 10 000 människor är försvunna. Över 40 000 människor har förlorat sina hem.

– Samtidigt ökar de fossila subventionerna och Göteborgs politiker har ingen plan vare sig för att avveckla stadens fossila beroende eller för att avveckla oljehamnens verksamhet, som innebär att drygt 20 miljoner ton olja importeras varje år, säger Hans Ekbrand.

Tidigare i veckan uppmärksammade XR att tiden rinner ut för Göteborgs stad, och i synnerhet för miljö- och klimatnämnden, att fatta de beslut som krävs för att stadens egna klimatmål ska uppnås. 

Rättegången mot Tatjana Boric-Persson äger rum vid Göteborgs Tingsrätt torsdag 21 september 09.15.
Blockaderna av Oljehamnen sker klockan 11:00 och klockan 16:30.

Presskontakt:
Tatjana Boric-Persson, 073-9297783
Hans Ekbrand, 0702-942110

Bilder som är fria att använda laddas upp här: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

Blockaderna kommer att sändas live från Extinction Rebellion Göteborgs Facebooksida: https://www.facebook.com/XRGoteborg