This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Nu finns läkare för Extinction Rebellion – XR Sverige

Nu finns läkare för Extinction Rebellion

Läkare för Extinction Rebellion har bildats för att uppmärksamma och förhindra de negativa hälsoeffekter som orsakas av klimatkrisen.  – Klimatkrisen är ett allvarligt hot mot människors hälsa och vi ser det som vår moraliska skyldighet att agera nu för att förhindra lidande och död, säger en av läkarna, Klas Ytterbrink Nordenskiöld, ST-läkare i Allmänmedicin i Region Stockholm. 

Läkare för Extinction Rebellion består av läkare med olika specialiteter från hela landet och är en del av Extinction Rebellions internationella uppror för överlevnad. Klas Ytterbrink Nordenskiöld pekar på de positiva hälsoeffekter som omställningen skulle medföra, människor kommer leva både friskare och längre tack vare minskade luftföroreningar, ökad fysisk aktivitet och övergång till en mer växtbaserad kost. 

– Därför ställer vi oss bakom upprorets tre krav som riktar sig till Sveriges regering och makthavare: Tala klarspråk, Agera nu och Stärk demokratin. 

Under  COP26-aktionen i Stockholm den 31 oktober, genomförde Läkare för Extinction Rebellion en performance på Sergels Torg där de iscensatte hur läkare allt mer desperat försökte rädda människor som drabbats av klimatkrisen. Framöver kommer de återkomma med fler aktioner för att uppmärksamma krisen och sätta press på makthavare att agera nu.

– Vi hoppas att fler ska ansluta sig till upproret. Behovet av handling är akut. Politiker och makthavare behöver påminnas, gång på gång, om att klimatkrisen inte kan vänta. Varje dag som går ökar risken för katastrofala hälsoeffekter. 

Presstalesperson:
Klas Ytterbrink Nordenskiöld, klas.nordenskiold@gmail.com, 0733469595

Foton:
Porträtt på Klas Ytterbrink Nordenskiöld samt bild från performance-aktionen på Sergels torg: https://drive.google.com/drive/folders/18EDPG2ALTjYyIW5WO87y0hsgKLPe5EQt?usp=sharing

Ytterligare bilder finns på Flickr: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums/72157720110139633

Länk till film från aktionen:https://fb.watch/9jrBNR6LVJ/

FAKTA OM EXTINCTION REBELLION
Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som använder fredlig civil olydnad som metod för att uppmärksamma klimatkrisen och den ekologiska krisen. Rörelsen bildades år 2018 i Storbritannien och har tre krav: Tala klarspråk, Agera nu och Stärk demokratin. Läs mer om kraven och om rörelsen här: https://extinctionrebellion.se/