This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Nordiska klimataktioner för att stoppa norsk olja – XR Sverige

Nordiska klimataktioner för att stoppa norsk olja

Trots en akut klimatkris tänker den norska staten fortsätta borra efter olja i Arktis. Den 23 -28 augusti samlas flera hundra klimataktivister från Extinction Rebellion i Oslo.
–Jag reser till Norge för att protestera mot den norska regeringens svek mot Parisavtalet, säger Arvid Gudmundsson från Malmö.

 Drygt 500 aktivister från Extinction Rebellion i Norge, Sverige, Danmark och Finland samlas i Oslo under nästa vecka för att protestera mot det norska oljemissbruket. Från Sverige reser flera hundra personer från ett 40-tal orter för att delta i civila olydnadsaktioner. 

– Förra året beslöt Erna Solbergs regering att leta efter och utvinna ännu mer olja från Arktis. Sådana beslut förvärrar klimatkrisen och gör det omöjligt att nå 1,5-gradersmålet. Jag reser till Norge i både protest och i vädjan. Låt oljan ligga, säger Arvid Gudmundsson.   

Norge är världens sjunde största exportör av koldioxidutsläpp. Samtidigt säger FNs klimatpanel IPCC, i sin senaste rapport att det nu är “kod röd” för mänskligheten och att fönstret för att undvika de värsta klimatkatastroferna håller på att stängas. Ändå fortsätter den norska staten att borra efter olja i Arktis. 

– Norsk olja skapar morgondagens klimatflyktingar och ökar faran för okontrollerade klimatförändringar som  hotar allt liv på planeten. Vi befinner oss  i en krissituation och om vi ska ha en framtid måste vi agera nu, säger Cinta Asmara Hondsmerk, Norges svar på Greta Thunber , som deltar i aktionsveckan. 

Svenska Lundin Energy är ett av de bolag som fått flest oljelicenser för att borra i Arktis och planen är att den norska oljeutvinningen ska fortsätta i minst 50 år till. Enligt  statsministern Erna Solberg är den sista norska oljeborraren ännu inte född. 

Extinction Rebellion kräver att den nya norska regeringen omedelbart slutar sluta leta efter olja och stoppar olje- och fossilgasproduktionen före 2025. Den norska regeringen måste prioritera människoliv och en beboelig planet framför ekonomisk tillväxt. 

– Tills det sker kommer vi att använda fredlig civil olydnad för att stoppa denna galenskap. Sommarens extrema bränder och översvämningar gör det omöjligt att blunda för att klimatkrisen är här och skördar liv. Kunskapen finns. Nu är det upp till oss att agera, säger säger Ragnhild Larsson som är aktiv i Extinction Rebellion i Göteborg.

PRESSKONTAKTER:

Presskontakter XR Sverige:  
Arvid Gudmundsson: 0739 08 14 33
Ragnhild Larsson 0704 83 07 84
Presskontakter XR Norge:
Cinta Asmara Hondsmerk, +47 94974230
Nikolai Tangnes  +47 91725364
Torleif Torgersen, +47 412 33 725

Bilder från Nordic Rebellion kommer att finnas här: 
https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums/with/72157719507148070

FAKTA OM NORDIC REBELLION

Aktionsveckan inleds med alla aktivister tillsammans på Oslos gator. De unga går först med sin önskan om en rimlig framtid.
Lite senare blir det vägblockader där människor sitter i gatan, exponerade, med sina kroppar och öppna handflator med budskapet: norsk olja dödar, Kod röd för mänskligheten och Sluta borra olja. 

Under onsdagen blir det en sorgmarsch för den förstörda naturen och alla utdöda och utrotningshotade arter på grund av kraven på evig tillväxt, överkonsumtion och begäret efter billig energi- oljan. 

På torsdagen flödar oljan på Oslos gator. Det blir aktioner med fokus på oljebolagens dödliga verksamhet. Därefter genomförs Rebellion of One, där enskilda aktivister en och en blockerar olika gator med personliga berättelser om hur rädda vi är, men budskapet  är också att vi inte stillatigande tänker se på när världen faller samman.

Detta händer under Nordic Rebellion:

Måndag 23/8, 10.00: Parad från Vigelandsparken/Monolitten med  XR ungdom.  
Måndag 16.00: Vägblockad Ankerbrua. Aktivister blockerar trafiken med sina kroppar och med budskapet i sina handflator: Norsk olja dödar. Kod Röd för mänskligheten. Sluta borra efter olja.
Tisdag 24/8, 10.00: Vägblockad:  Frederiks gate/Karl Johans Gate 
Onsdag 25/8: Sorgemarsch från Naturhistorisk museum, samt ett antal lagliga och olagliga aktioner på temat ekosorg. 
Torsdag 26/8,10.00: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Fredag: 27/8: 12:30?: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Hela veckan, från måndag till fredag blir det också ett flertal mindre civila olydnadsaktioner.  

Läs mer om Nordic Rebellion: https://www.facebook.com/events/1668193130034601