This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Möt de svenska klimataktivisterna som deltar i Extinction Rebellions globala uppror – XR Sverige

Möt de svenska klimataktivisterna som deltar i Extinction Rebellions globala uppror

Pressmeddelande, 2 oktober 2019

Flera hundra svenskar förbereder sig just nu för att åka till Berlin och delta i en massaktion i civil olydnad. Tillsammans med tusentals aktivister från Tyskland och de andra nordiska länderna kommer de att bosätta sig utanför den tyska riksdagen och blockera centrala delar av staden. Liknande aktioner äger rum i storstäder över hela världen. Aktionen är en del av klimatrörelsen Extinction Rebellions globala uppror.

Syftet är att få politikerna att tala klarspråk om klimatkrisen och det ekologiska nödläget och agera omedelbart för att säkra vår fortsatta existens på jorden. 

De som följer med från Sverige kommer från alla delar av landet. De är vanligt folk – lärare, sjuksköterskor, präster, forskare, programmerare, konstnärer, studenter – som bestämt sig för att använda fredlig civil olydnad för att få makthavarna att utlysa klimatnödläge och agera för att mildra effekterna av den stundande klimatkollapsen.

– Jag hoppas att alla vi som åker från Sverige skickar ett tydligt budskap till politikerna: Våga prata om de svåra frågorna! Situationen kräver att vi ändrar på hela det ekonomiska systemet. Men i Sverige lyser de politiska visionärerna med sin frånvaro. Kanske kan de inspireras av våra protester? säger Christofer Sjödin, 52, präst från Umeå, som hoppas på att göra aktioner i ceremoniell klädsel, helst med präster och diakoner från flera länder.

Frida Ekerlund, projektledare för Vardagens civilkurage, åker från Skåne för att delta. Hon ser civil olydnad som ett nödvändigt verktyg. 

– Det är ett sätt att bryta med orättvisa lagar som skyddar fossilindustrin. Det är också något som nästan varje människa kan göra, i stället för att skjuta över ansvaret för klimatet på andra. 

Naram-Sin Poli studerar biologi på Stockholms universitet och gör sig också redo att resa till Berlin.

– Det var inte ett lätt beslut att åka. Jag missar en hel veckas föreläsningar och labb och det blir svårare att klara mina studier. Men jag kan inte heller plugga på för en framtid som kanske inte kommer att finnas. Sedan tror jag verkligen att vi kan lyckas – och då ser jag fram emot att kunna säga att jag var där!

Presskontakt 

0736-92 82 15 / media@extinctionrebellion.se

Vill du få löpande uppdateringar från aktionen i Berlin? 

Anmäl dig till vår WhatsApp-grupp för journalister här

Pressbilder 

Bilder från aktionen kommer att läggas upp på Flickr

Om Extinction Rebellion

Den 7 oktober, två veckor efter FN:s klimattoppmöte i New York, inleder Extinction Rebellion en ny våg i sitt internationella uppror. Tiotusentals personer i mer än 60 länder och på varje kontinent kommer då att fredligt blockera regeringsbyggnader och parlament. 

Extinction Rebellion är en ickevåldsrörelse som har som mål att driva fram kraftfull politisk handling mot klimathotet och massutrotningen av liv på jorden. De kräver att regeringar och medier ska tala klarspråk om det ekologiska nödläget och att rikare länder ska sänka utsläppen till netto noll år 2025 för att världen ska nå 1,5-gradersmålet på ett rättvist sätt. Ett tredje krav är att demokratin ska stärkas genom att det inrättas ett medborgarråd för ekologisk hållbarhet och klimaträttvisa som kan vägleda politikerna genom omställningen. Upprorets metod är fredlig civil olydnad, eftersom det har visat sig vara det mest effektiva sättet för snabb och djup samhällsförändring. Extinction Rebellion startade i Storbritannien 2018, spred sig snabbt till Sverige och finns idag i alla världsdelar.