This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Miljörörelsen går samman inför valet – XR Sverige

Miljörörelsen går samman inför valet

Just nu blockeras trafiken på Centralbron i Stockholm av Extinction Rebellion och Återställ Våtmarker i en gemensam aktion. En fil hålls fri för utryckningsfordon. Helt vanliga, oroliga människor har valt att sätta sig på en tungt trafikerad väg för att rikta uppmärksamhet mot en allt mer akut klimatkatastrof. Europa flämtar i en ihållande värmebölja men i Sverige är klimatet knappt en valfråga.
– Allt står på spel. Det är skandal att klimatet inte är den viktigaste valfrågan. Vi använder fredlig, civil olydnad för att uppmärksamma situationen och sätta press på våra politiker, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld, presstalesperson för Extinction Rebellion.

– Vi lever under ett direkt dödshot. Fler och fler forskare varnar nu för en förestående klimatkollaps och att vi kan ha bara 2-3 år på oss att avgöra hela mänsklighetens framtid. Vi måste därför enas i att stoppa utsläppen för att inte testamentera kaos och ofattbart lidande till världens unga, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

De båda klimatrörelsernas krav handlar om samma sak: koldioxidutsläppen måste ner. Sveriges utsläpp måste minska med 20% med start i år, enligt forskare från Uppsala Universitet. Nu återstår mindre än ett halvår.

Rörelsen Återställ Våtmarker ställer ett konkret krav till regeringen att utföra en av de enklaste klimatåtgärderna – återställ utdikade våtmarker. Sverige har förlorat mellan 70-90 % av våtmarkerna och de läcker lika mycket koldioxid som hela Sveriges personbilstrafik gör under ett år enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar uppåt 25% av Sveriges utsläpp.

Extinction Rebellion kräver att de fossila subventionerna omedelbart måste upphöra. Dessa subventioner uppgår till över 30 miljarder kronor varje år enligt Naturskyddsföreningen. Bland annat subventioneras användningen av fossila bränslen i våra transporter och lantbruk. Även flyget får åtskilliga miljarder i subventioner.

– Detta är pengar som måste läggas på omställningen, på att bygga ut miljövänliga transportsätt och på att återställa våtmarker, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Det är nya vindar som blåser inom klimat- och miljörörelsen. Efter sommarens extremväder i Europa med uteblivna regn, förstörda skördar och omfattande skogsbränder blir det allt mer tydligt att människor känner sig djupt oroliga över klimatkrisen och politikernas ovilja att agera. Extinction Rebellion inleder idag Uppror för livet och den 29 augusti går Återställ Våtmarker ut på Stockholms motorvägar igen. De närmaste dagarna kommer fler gemensamma aktioner genomföras av de båda miljörörelserna enligt rörelsernas presstalespersoner.

– Att olika miljörörelser går ihop i fredligt civilt motstånd är precis vad som behövs nu. Det är vansinnigt att regering efter regering vägrar göra det som krävs för att förhindra fullständig katastrof. Nu ser vi att samhället börjar vakna upp till politikernas svek och att allt fler sätter sig på motorvägarna, säger Josefin Eidrup Dahlberg. Det räcker helt enkelt inte med att rösta vart fjärde år, för det som väntar oss med samtliga partiers klimatpolitik är krig, svält och lidande tills världen som vi känner den totalt raserar i ekologisk och social kollaps. Det får inte ske, avslutar hon.

Presstalesperson Extinction Rebellion:
Klas Ytterbrink Nordenskiöld
extinctionrebellionsv@riseup.net
070-025 13 28

Presstalesperson Återställ Våtmarker:
Josefin Eidrup Dahlberg
vatmarker@protonmail.com
070-389 25 10