This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Miljoner i böter – nu börjar rättegångarna mot aktivisterna – XR Sverige

Miljoner i böter – nu börjar rättegångarna mot aktivisterna

Förra veckan inleddes en rad rättegångar i Oslo tingsrätt mot klimataktivister i Extinction Rebellion Sverige och denna vecka väntar ännu fler. Ett sextiotal personer från Sverige har blivit åtalade och fått böter för civila olydnadsaktioner som ägde rum i Oslo i slutet av augusti som en del av en massprotest mot Norges oljepolitik. Sammanlagt drog rörelsen på sig över två miljoner kronor i böter under aktionsveckan. 

Under 21-29 augusti samlades aktivister från Extinction Rebellion Sverige samt Extinction Rebellion Norge, Danmark och Finland i Oslo för klimatdemonstrationer inför landets stortingsval. Budskapen var ”Låt oljan ligga” och ”Liv framför profit”. Norge är världens sjunde största exportör av koldioxidutsläpp, och fortsätter att utöka sin oljeproduktion i en tid av skenande klimatkris och varningar från forskarkåren.

Under aktionsveckan greps 129 personer under en rad aktioner. Vissa deltog i vägblockader, andra ockuperade olika departement såsom olje- och energidepartementet. Det gjordes även aktioner mot oljebolag. Aktivisterna är anklagade för överträdelse av Politiloven §30 nr 1. jf. §5, ”for å ha unlatt straks å rette seg etter pålegg, tegn eller øvrige signaler gitt av politiet”, som på svenska kallas ohörsamhet mot ordningsmakten. Bötesbeloppet för en sådan överträdelse var från 12 000 kronor per demonstrant. Aktivisterna togs till polisstationen och fick spendera åtskilliga timmar, inlåsta i polisceller.

”Jag vidgår de faktiska omständigheterna men bestrider ansvar för brott. Jag anser att bötessumman är orimlig och inte står i proportion till brottet. Den som är hotad till livet har rätt till nödvärn. Jag hävdar att Norges oljeproduktion hotar inte bara mig utan en stor del av mänsklighetens framtid.” Så lyder början av Anna Jerdéns försvarstal, en av de gripna aktivisternas . Hennes rättegång ägde rum onsdag den 15 september.

Rörelsen håller för närvarande på att samla in pengar för att täcka böterna. Hittills har Extinction Rebellion Sverige samlat in drygt 400 000 kronor. Trots att de flesta av demonstranterna inte erkänner sig skyldiga, och förhoppningen är att vissa kan bli friade eller få böterna sänkta, så är risken att stora böter kvarstår även efter rättegångarna.

 – Norges planer på expanderad oljeutvinning utgör ett existentiellt hot mot allt liv på vår planet och utgör ett brott mot vår och våra barns rätt till liv och en hälsosam miljö med biologisk mångfald, säger Thomas Hörberg , forskare i lingvistik från Liljeholmen i Stockholm, som ska sitta i Oslo tingsrätt som åtalad idag måndagen den 20 september. 

– Det är ett privilegium att få nyttja min yttrandefrihet utan att riskera livet. Jag kom till Sverige som flykting vid 12-års ålder från Balkankriget. Klimatkrisen kommer att leda till resursbrist, krig och driva miljarder på flykt. Det är min plikt att agera för att undvika de värsta klimateffekterna. Vem ska göra det om inte vi som bor i den här delen av världen? säger Tatjana Boric-Persson från Malmö som ska sitta åtalad i Oslo tingsrätt tisdagen den 21 september.

Rättegångarna som började förra veckan kommer fortsätta fram till slutet av året. 
                   
Presskontakter
Thomas hörberg, 070-7559701(åtalad i rättegång 20 september)
Petter Kallioinen, 070-6056071 (åtalad i rättegång 20 september)
Martin Smedjeback, smedjeback@gmail.com, 070-2579097 (åtalad i rättegång 21 september)
Tatjana Boric-Persson, 0739-297783 (åtalas i rättegång 21 september)
Pressbilder från aktionerna i Oslo: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Rättegångsdatum för klimataktivister i Oslo tingsrätt
13, 14, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 24, 27, 28 och 29 september
12, 13, 18, 19, 20, 21 och 25 oktober
1, 2, 3, 10, 11, 16, 17 och 18 november
7 december