This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Kontroversiella klimatprotester kommer att äga rum denna vecka – XR Sverige

Kontroversiella klimatprotester kommer att äga rum denna vecka

Från fredag ​​5:e november till lördag 6:e november kommer miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion (XR) att hålla flera civila olydnadsaktioner i Stockholm.
 
Aktivisterna säger att de kommer att rikta sig mot ekonomiska och politiska institutioner som driver på klimatkrisen. Deras handlingar kommer att vara kontroversiella och störande.
 
Aktionerna är utformade för att minimera risken för spridning av COVID-19. De kommer att utföras av små grupper på olika platser runt om i staden. Alla deltagare kommer att använda masker och hålla strikt avstånd från varandra.
 
Deltagarna säger att deras val att vidta dessa åtgärder trots de nuvarande begränsningarna beror på att det är brådskande med klimatkrisen och misslyckandet med nuvarande försök att hantera den. De pekar på Coronakrisen som ett tillfälle att ställa om ekonomiska och sociala system och uppmanar regeringen att prioritera människor och planeten framför vinst.
 
Extinction Rebellion är en internationell rörelse med grupper i 69 länder. FN: s tidigare klimatchef Christiana Figueres har gett sitt stöd till organisationen och hon håller med många klimatexperter som anser att massiv civilolydnad är det enda hopp som finns kvar för att uppnå de enorma förändringar som behövs för att förhindra katastrofala nivåer av uppvärmning.
 
Ett pressmeddelande med ytterligare information skickas ut på morgonen fredagen den 6 november.

Det kommer att finnas goda fotomöjligheter och talespersoner tillgängliga för intervju.

XR har tre viktiga krav:
 
TALA KLARSPRÅK. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa
 
AGERA NU. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.
 
STÄRK DEMOKRATIN. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.Det kommer att finnas goda fotomöjligheter och talespersoner tillgängliga för intervju.
 
Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/1515444531967831
 
För mer information kontakta:

Presskoordinator

Namn: Sarah McCarthy
Mobilnr: +45 91 72 54 97 
Email: extinctionrebellionsv@riseup.net

Pressfoton: Bilder från aktionen kan hittas här: https://www.flickr.com/people/extinctionrebellionsverige/