This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister stänger ner oljeterminal i Norge – XR Sverige

Klimataktivister stänger ner oljeterminal i Norge

Klimataktivister från Extinction Rebellion Norge och Extinction Rebellion Sverige blockerar just nu oljetankers från att anlöpa och avgå från Stureterminalen i Øygardens kommun, Vestland. De har även att blockerat vägen in till terminalen på land. Till sin hjälp har de en rosa segelbåt. 

En rosa segelbåt blockerar nu Stureterminalen sedan ett par timmar tillbaka. Polisen är på plats och segelbåten blockerar fortfarande hamnen. Dialog pågår med Equinor som än så länge valt att inte inte avbryta blockaden. En polisbåt är i närheten av segelbåten men låter den vara för tillfället. Aktivisterna mår bra och planerar att hålla blockaden så länge det går!

PRESSBILDER
Bilder från aktionen laddas upp på Flickr: https://www.flickr.com/gp/extinctionrebellionsverige/00L6Ai

Se tidigare pressmeddelande nedan: 

Pressmeddelande 2021-08-19

Klimataktivister från Extinction Rebellion Norge och Extinction Rebellion Sverige kommer i en aktion idag med start kl. 06.00 att försöka hindra oljetankers från att anlöpa eller avgå från Stureterminalen i Øygardens kommun, Vestland. De kommer även att blockera vägen in till terminalen på land. Till sin hjälp har de en rosa segelbåt. 

Extinction Rebellion kräver stopp för all prospektering och produktion av olja och gas!

Internationella energimyndigheten, IEA, har uttalat att det inte går att göra mer investeringar i fossila bränslen om världen ska nå ett netto-nollmål av koldioxidutsläpp år 2050. Den senaste rapporten från FNs klimatpanel IPCC slår fast att mänskligt inducerade klimatförändringar redan idag påverkar många väder och klimatextremer i alla regioner i hela värden, och bevisen på observerade förändringar i extremer så som värmeböljor, kraftig nederbörd, torka och cykloner, samt i synnerhet kopplingen till mänsklig påverkan, har förstärkts sedan den tidigare utvärderingsrapporten. FN:s generalsekreterare António Guterres kallade situationen som rapporten beskrev som ”kod röd för mänskligheten”. 

Trots det fortsätter Norge att ge nya prospekteringslicenser och har inga planerar att bromsa oljeproduktionen. Den norska regeringen sa nyligen ja till ett utbygge av Breidablikk-feltet i Nordsjön. Under 20 år ska olja pumpas upp på det nya fältet, vilket totalt kommer innebära ytterligare 180 miljoner fat olja på det norska samvetet. Under samma 20 år förväntas jordklotet att passera 1,5 gradersmålet om inget drastiskt görs. Forskning visar att detta kommer att leda till ekologisk kollaps, migration, matbrist, översvämningar och dödsfall. 

– Olja från Stureterminalen skapar morgondagens klimatflyktingar, ökar risken för klimatförändringar och hotar livet på jorden. Norsk oljepolitik är ett svek mot kommande generationer. Klimatkrisen är akut och omedelbare åtgärder krävs för att stoppa klimatkrisen, säger aktivisten Ellen Casey, en av de fem svenska aktivisterna från Malmö och Lund.

Även så kallad ”grön” norsk olja och gas tillför koldioxid till atmosfären och bidrar till klimatkatastrofen. Norge är världens sjunde största exportör av koldioxidutsläpp. Världen brinner och vi kastar ved på elden. 

Det norska oljeäventyret måste ta slut!

Aktionen är en för-aktion inför en historiskt stor civil olydnadsaktion i Oslo, Nordic Rebellion, som kommer att pågå mellan den 22e – 29 augusti.

SVENSKA PRESSKONTAKTER 
Pontus Bergendahl, 0709146224
Ellen Casey, 0734428012

NORSKA PRESSKONTAKTER
Dag Kolstø, 0047 908 06 445
Mail: dagkolsto@protonmail.com 

Nikolai Tangnes, 0047 917 25 364
Mail: n.jpg@protonmail.com

PRESSBILDER
Bilder från aktionen laddas upp på Flickr: https://www.flickr.com/gp/extinctionrebellionsverige/00L6Ai