This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister i rätten för att ha bytt ut Preems logga på huvudkontoret – XR Sverige

Klimataktivister i rätten för att ha bytt ut Preems logga på huvudkontoret

I augusti förra året byttes den snälla, leende Preem-björnen på Preems huvudkontors fasad ut mot mot en mer ondskefull variant av två klimataktivister. Idag åtalas de två klimataktivisterna som genomförde aktionen vid Stockholms tingsrätt

 – Syftet med aktionen var att få politiker och allmänhet att ifrågasätta bilden som Preem ger av sig själva som en klimatsmart verksamhet. Deras ansökan om att expandera handlade ju i första hand om att öka de fossila utsläppen, säger klimataktivisten Jonas Olausson.

Aktionen var en del av nätverket Stoppa Preemraffs aktionsveckor, en aktionsvåg med en mångfald av aktioner över hela Sverige som skedde från slutet av augusti och tre veckor framåt och kulminerade med Greenpeace fartyg Rainbow Warrior som blockerade infarten till oljehamnen i Lysekil. Efter massiva protester från hela den svenska klimatrörelsen drog tillbaka sin ansökan i september förra året om att få bygga ut sitt oljeraffinaderiet i Lysekil.

– Att Preem drog tillbaka sin ansökan var förstås en viktig delseger, men nu vill Preem istället satsa på skogsråvara som ger precis lika höga utsläpp som oljan. Därför är denna kamp långt ifrån över, säger Jonas Olausson. 

Rättegången tar plats vid Stockholms Tingsrätt i eftermiddag. De två aktivisterna riskerar dagsböter för utbytet av Preemloggan.

PRESSTALESPESON
Jonas Olausson: 0793409203

PRESSBILDER
Bilder från aktionen finns på Flickr: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums 

FAKTA
Totalt är ett 80-tal klimataktivister från Extinction Rebellion nu åtalade för olika civila olydnadsaktioner. Bland annat är ett 40-tal aktivister åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten efter vägblockader i Göteborg våren 2019 och riskerar böter på 400.000 kronor. Den 9 april dömdes 10 aktivister till 30 dagsböter vardera för att ha ställt sig upp under en partiledardebatt på åhörarläktaren i Sveriges Riksdag under en minut och framfört budskapet: Ställ om, inte tillbaka.

I maj 2020 friades fem klimataktivister i Malmö tingsrätt efter att ha avbrutit ett möte i kommunfullmäktige. Tingsrätten menade att handlingen att kortfattat protestera under sammanträdet genom att läsa upp ett meddelande inte uppfyller kriterierna för störande av förrättning som enligt lagtexten handlar om att störa genom “våld eller oljud jämförlig handling”.