This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister i Göteborg gör aktion mot Petter Stordalens privatjetsflygande – XR Sverige

Klimataktivister i Göteborg gör aktion mot Petter Stordalens privatjetsflygande

Vid Clarion Hotel Post frihetsberövades en person som liknar hotellmagnaten Petter Stordalen av klimataktivister från rörelsen Extinction Rebellion.

– Stordalen utger sig för att vara en progressiv kraft i klimatomställningen, men samtidigt har hans privata jetplan gjort 230 resor under ett enda år och därigenom släppt ut 3 300 ton koldioxid. Det finns inga sätt att kompensera för dessa utsläpp utifrån den tidshorisont som är relevant för Parisavtalet, säger Li Wångblad, Extinction Rebellion. 

Aktivisterna menar att Stordalen utgör en stor klimatbelastning, dels utifrån sitt ägande av flygcharterföretaget Ving genom investmentbolaget Strawberry Group, dels genom sitt frekventa flygande med privatjet. 

Aktionen där en skådespelare med Petter Stordalen-mask greps av aktivisterna är en del i en global kampanj som riktar sig mot de flygutsläpp som den rikaste delen av befolkningen står för. 

– En procent av världens befolkning är ansvariga för 50 procent av flygets utsläpp. Det gäller dels flygande med privatjet, och dels frekventa resor med reguljärflyg. Det är fullkomligt orimligt att förstöra klimatet i den här utsträckningen, ge sken av att verka för klimatet, och samtidigt argumentera mot en flygskatt, så som Stordalen gör, menar Ragnhild Larsson, Extinction Rebellion. 

Under dagen har ett stort antal klimataktioner utförts mot privatjets och storflygare världen över. Aktivisterna konstaterar att alla hjärtans dag är den dag när det flygs mest privatjets under hela året, och frågar sig retoriskt vad som egentligen är ett kärleksfullt agerande. Kampanjen kräver att privata jetflygplan förbjuds, att en progressiv flygskatt införs så att varje ytterligare flygresa en person gör blir successivt dyrare, samt att de som är mest ansvariga för klimatförändringarna också betalar mest för klimatomställningen i världen. 

PRESSKONTAKT, Ragnhild Larsson, 070-483 07 84
BILDER, kommer att laddas upp under dagen till: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/ 

SOCIALA MEDIER

Facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige
Instagram: https://www.instagram.com/extinctionrebellionsv/
Twitter: https://twitter.com/ExtinctionR_SV