This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister hänger upp enorm banderoll på Svinesundsbron – XR Sverige

Klimataktivister hänger upp enorm banderoll på Svinesundsbron

Tidigt i morse klättrade aktivister från Extinction Rebellion upp i metallstänger på Svinesundsbron mellan Sverige och Norge och hängde ner en enorm banderoll i dimensionerna 10 x 3 m. På banderollen står texten”Norsk olje dreper. Nordic Rebellion 22 – 29 aug. Extinction Rebellion”. Syftet med aktionen var att markera starten på Nordic Rebellion i Oslo med aktioner som börjar på måndag.

För att ta sig upp i metallstängerna använde sig aktivisterna av mycket enkelt material, en sele och två rep. Banderollen fick hänga uppe i ca 2 timmar innan polis kom och tog ner aktivisterna och banderollerna. 

Extinction Rebellion kräver att den nya norska regeringen omedelbart slutar sluta leta efter olja och stoppar olje- och fossilgasproduktionen före 2025. Den norska regeringen måste prioritera människoliv och en beboelig planet framför ekonomisk tillväxt. 

PRESSKONTAKT:
Jonas Olausson: 0793409203

BILDER:
Bilder från aktionen kommer att laddas upp på Flickr:
https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/ 

FAKTA OM NORDIC REBELLION
Aktionsveckan inleds med alla aktivister tillsammans på Oslos gator. De unga går först med sin önskan om en rimlig framtid. Lite senare blir det vägblockader där människor sitter i gatan, exponerade, med sina kroppar och öppna handflator med budskapet: norsk olja dödar, Kod röd för mänskligheten och Sluta borra olja. 

Under onsdagen blir det en sorgmarsch för den förstörda naturen och alla utdöda och utrotningshotade arter på grund av kraven på evig tillväxt, överkonsumtion och begäret efter billig energi- oljan. 
På torsdagen flödar oljan på Oslos gator. Det blir aktioner med fokus på oljebolagens dödliga verksamhet. Därefter genomförs Rebellion of One, där enskilda aktivister en och en blockerar olika gator med personliga berättelser om hur rädda vi är, men budskapet  är också att vi inte stillatigande tänker se på när världen faller samman.

Detta händer under Nordic Rebellion:
Måndag 23/8, 10.00: Parad från Vigelandsparken/Monolitten med  XR ungdom.  

Måndag 16.00: Vägblockad Ankerbrua. Aktivister blockerar trafiken med sina kroppar och med budskapet i sina handflator: Norsk olja dödar. Kod Röd för mänskligheten. Sluta borra efter olja.

Tisdag 24/8, 10.00: Vägblockad:  Frederiks gate/Karl Johans Gate 

Onsdag 25/8: Sorgemarsch från Naturhistorisk museum, samt ett antal lagliga och olagliga aktioner på temat ekosorg. 

Torsdag 26/8,10.00: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 

Fredag: 27/8: 12:30?: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Hela veckan, från måndag till fredag blir det också ett flertal mindre civila olydnadsaktioner.  

Läs mer om Nordic Rebellion: https://www.facebook.com/events/1668193130034601