This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister hänger upp 20 meter lång banderoll på Hisingsbron – XR Sverige

Klimataktivister hänger upp 20 meter lång banderoll på Hisingsbron

Två aktivister har  klättrat upp på Hisingsbron i centrala Göteborg. Där har de hängt upp en 20 meter lång banderoll med texten: Göteborg – Sveriges fossila huvudstad.
– Jag är göteborgare och älskar min stad, därför ser jag med sorg på hur fossilberoende vi är. Allt i Göteborg kretsar kring fossilindustrin, säger Jonas Olausson, en av klättrarna.

Aktivisterna som har klättrat upp i bron tillhör klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) och klätteraktionen är en del av Göteborgsupproret som riktar sina aktioner mot Göteborgs fossilindustri mellan den 25 och 27 maj.

Polisen var tidigt på plats, men valde att inte ingripa. Aktivisterna har haft en dialog hela morgonen och allt har gått lugnt till. I nuläget är ingen gripen. Än så länge är en person misstänkt för en icke tillståndsgiven demonstration.

–  Idag klättrar vi upp och sätter den här bannern för att synliggöra fossilberoendet. Och någon kommer säkert att bli arg, men frågan är vilket som är mest omoraliskt, att som göteborgare uppmärksamma fossilberoendet eller att fortsätta göra business på död och elände, säger Jonas Olausson.

50 procent av Sveriges fossila bränslen passerar genom Göteborgs hamn och det finns ingen plan för att avveckla införseln av olja, trots att Göteborgs politiker beslutat att Göteborgs klimatavtryck ska vara nära noll 2030.

– Vi har inte bara ett missbruksproblem själva i Göteborg, utan vi är också langare till resten av landet, säger Jonas Olausson.
Han menar att Göteborgs fossilberoende är som vilken beroendesjukdom som helst och att första steget mot ett friskare liv är att komma till sjukdomsinsikt.
– Göteborg som helhet har ännu inte nått dit, och det vill vi ändra på. Vi vill ha ett friskt samhälle där våra barn och barnbarn har en chans att överleva.

Presskontakt Pelle Hällje: 076-3915512

Bilder:
Bilder från aktionen laddas upp här

och här

Läs mer om Göteborgsupproret 2.0: https://extinctionrebellion.se/pa-gang/goteborgsupproret20/
Extinction Rebellion Sveriges facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige