This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister genomför egen klockvisning inne på Bukowskis – XR Sverige

Klimataktivister genomför egen klockvisning inne på Bukowskis

6 november  2020

I dag fredag eftermiddag genomförde aktivister från Extinction Rebellion en civil olydnadsaktion inne på auktionsverket Bukowskis visning av dyra klockor i Stockholm. Syftet med denna performance var att utmana Lundin Energys expanderande oljeutvinning i Arktis. Bukowskis ägs av Lundinfamiljen, som även äger Lundin Energys. 

Klockan 15 i dag gick en grupp aktivister in på Bukowskis, och agerade som vanliga utställningsbesökare på klockvisningen som pågick där. Efter en stund satte de igång ett klick-tickande, följt av ett starkt alarm.  Aktivisterna ställde ut två målningar i inspirerade av Dalis  “rinnande” klockor. Därefter reciterade en av aktivisterna en ny version av “Ring klocka ring” och höll tal om tiden som håller på att rinna ut för klimatet och om Lundins investeringar i arktisk oljeutvinning. Kravet till oljebolaget är: STÄLL OM ELLER STÄNG NER! 

”Vi vill ruska om publiken inne på ärevördiga Bukowskis, skapa en fredlig störning under visningen av de ofattbart dyra klockorna därinne. Syftet är att rikta ljuset mot ett av Sveriges och världens mest ljusskygga oljebolag, som nu står åtalade för folkmord i Sudan och som ändå fortsätter att borra efter olja på ett av jordens mest utsatta områden, Arktis. Klockmetaforen står för den knappa tid mänskligheten har på sig att hejda de värsta effekterna av klimatförändringarna och den ekologiska krisen.” Säger Ella Wolff, som deltar i aktionen. 

Bukowskis ägare, som nyss bytt namn från Lundin Petroleum till Lundin Energy säger sig vilja bli “klimatneutrala” TILL 2030. Det ska ske genom bland annat effektiviseringar och elektrifieringar av sin oljeborrning samt genom klimatkompensation. 

Men även om det skulle lyckas är oljeborrning i den utsatta arktiska regionen ett mycket vanskligt företag  med stor risk för förödande oljeläckage.

Viktigast av allt är att vad företaget “glömmer” är att nästan alla utsläpp från oljan sker i nästa led – när den förbränns. Lundin siktar på att utvinna uppemot 200 000 fat per dag 2023, alltså 73 miljoner fat per år. Det innebär ca 20 miljoner ton koldioxid per år eller ungefär motsvarande en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. 

”Klockan tickar för planeten och för Arktis. Nya rapporter varnar för irreversibel isavsmältning och för ett isfritt Arktis sommartid redan före 2050. Men den här katastrofala utvecklingen ser Lundin Energy och andra oljebolag ser som en möjlighet för att utvinna mer olja. Det finns ingen hållbar oljeutvinning. Klockan tickar även för oljeindustrin. Ställ om hela produktionen eller stäng ner verksamheten.” Säger Samuel Jarrick, en annan av aktivisterna. 

I tisdags genomförde Extinction Rebellion i Göteborg en aktion utanför Norges konsulat i samband med att Greenpeace och Natur och Ungdoms stämning av norska staten nu är uppe i Högsta domstolen. Målet gäller den norska regeringens licenser för en rad oljebolag – däribland Lundin Energy – att utvinna olja i Arktis. Klock-aktionen idag är ytterligare en del i den kampen. 

Aktionen ingår också som en delaktion i Novemberupproret, då Extinction Rebellion under två dagar – 6 och 7 november genomför en rad aktioner riktade mot den politiska och ekonomiska makten för sin passivitet och sitt svek mot befolkningen. 

Extinction Rebellion har tre krav:
TALA KLARSPRÅK – Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om   
AGERA NU – Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025      
STÄRK DEMOKRATIN – Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.
Talespersoner tillgängliga för intervjuer:

Namn: Peter Forsberg
Mobilnr: 0762-096202

Pressfoton: Bilder från aktionen kan hittas här: https://www.flickr.com/people/extinctionrebellionsverige/

Länk till FB-sida med livestream från aktionenhttps://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige/