This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktivister blockerar terminalen för privatjets vid Bromma flygplats – XR Sverige

Klimataktivister blockerar terminalen för privatjets vid Bromma flygplats

Infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats blockeras för tillfället av forskare och klimataktivister. Aktionen är del av en globalt koordinerad kampanj mot privata jetflygplan och sker under veckan i närmare 20 länder. 

Forskare från gruppen Scientist Rebellion har inlett aktionen genom att inta terminalbyggnaden och där argumentera för ett förbud av privatjets. 

– Det är inte rimligt att en rik elit ska få ta sig rätten att använda det klimatvidriga privatflygandet på bekostnad av redan idag drabbade och framtida generationer. Trots att en fyra timmar lång flygning i privatjet orsakar lika mycket utsläpp som en genomsnittlig svensk gör under ett helt år ökar privatflygandet, säger Thomas Hörberg från Scientist Rebellion.  

Under det senaste året har flera initiativ tagits globalt för att begränsa flygets utsläpp. I Frankrike har kortare inrikes flygresor förbjudits där tåg kan vara ett lämpligt initiativ. Efter att aktioner riktade mot privatjets inleddes har även politiker i Amsterdam föreslagit att privatjets ska förbjudas på landets största flygplats, Schiphol.​​​​​​​

– I Sverige har regeringen motverkat initiativ för att begränsa flygandet, och istället investerat i ett tredje privatjet till ministrarna. När 1 procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp medan 80 procent av jordens befolkning aldrig ens stigit ombord på ett flygplan, då behöver våra folkvalda rycka upp sig och komma med i klimatomställningsmatchen, menar Esther Hauer från Scientist Rebellion. 

Kampanjen har tre krav

  • att förbjuda privata jetplan,
  • inför en progressiv skatt för reguljärflyg, samt att
  • de mest ansvariga för klimatförändringarna ska stå för huvuddelen av kostnaderna för både klimatomställning och skador orsakade av klimatförändringarna.  

Aktionen utförs på Alla hjärtans dag, eftersom detta datum är den mest trafikintensiva dagen på året för privata jetflygplan.

Aktioner i Sverige har utförts av Extinction Rebellion och Scientist Rebellion. För mer information om den globala kampanjen “Make them pay” besök http://makethempay.info/

PRESSKONTAKTER  

Thomas Hörberg, 070-755 97 01
Tom Söderlund, 070-751 72 55
Esther Hauer, 070-595 95 19

BILDER kommer att laddas upp under dagen till: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/ 

SOCIALA MEDIER

Facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige
Instagram: https://www.instagram.com/extinctionrebellionsv/
Twitter: https://twitter.com/ExtinctionR_SV