This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktionerna fortsätter i Sveriges fossila huvudstad – XR Sverige

Klimataktionerna fortsätter i Sveriges fossila huvudstad

I tre dagar gör Extinction Rebellion flera civila olydnadsaktioner i Göteborg- Sveriges fossila huvudstad för att förmå politikerna att avveckla den fossila ekonomin. Aktionerna riktar sig både mot politikerna, media, och fossilindustrin.

Under lördagsförmiddagen kommer XR att använda konsten för att presentera en förstärkt verklighet i flera akter på Göteborgs mest centrala plats – Lejontrappan och Brunnsparken.– Vi bjuder både allmänhet och aktivister på provokationer, klokskaper och dans, säger Jonaz Björk som är aktiv i Extinction Rebellion. ​​​​​​​

Red Rebels representerar kärleken och allvaret som följer oss i allt vi gör. I Stora Hamnbassängen vid Lejontrappan blir det Frosseri, en ofiltrerad dramatisering av vad som faktiskt pågår både lokalt och globalt. Gröntvätt AB – städar undan det som inte får synas utåt och XR Läkare förklarar hur klimatkrisen allvarligt hotar vår hälsa. Det blir dessutom musik i Vallgraven med dans på broar och bastioner. Starten sker i Stora Hamnbassängen vid Lejontrappan och avslutas på Kungstorget. I Nordstan dansar vi alla tillsammans för livet till Staying alive.
– Vi hyllar livet och bjuder upp till dans utmed stadens kanaler och med klassiska toner uppmanar Extinction Rebellion Magdalena Andersson att sätta fart på benen. Stoppa alla fossila subventioner och framtidssäkra vårt samhälle! 

Finalblockad – stoppa alla fossila subventioner
Extinction Rebellion avslutar Göteborgsupproret med att blockera trafiken för att störa det system som förstör förutsättningarna för liv  på vår planet.
– Sverige har lovat att stoppa nya fossila subventioner till 2023. Men i år har de statliga fossila subventionerna iställlet ökat i år och klimat- och miljöbudgeten har halverats. Det är helt orimligt.
Listan med missade miljömål och brutna klimatlöften blir allt längre och jag blir alltmer orolig för mina barns framtid. Vi måste visa att politikernas agerande inte är okej och att vi är redo för den omställning som krävs, säger Emelie Ribeiro, som är aktiv i Extinction Rebellion.
Under lördagen kommer också XR Psykologer att genomföra en civil olydnadsaktion för att uppmärksamma vårt förödande fossilberoende. 

Talespersoner: 
Jonaz Björk: 073-694 96 60
Emelie Ribeiro: 070-975 40 94

Bilder från aktionerna laddas upp på https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.