This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktioner mot Göteborgs politiker – Stäng oljehamnen och raffinaderierna – XR Sverige

Klimataktioner mot Göteborgs politiker – Stäng oljehamnen och raffinaderierna

Just nu genomför klimatrörelsen Extinction Rebellion aktioner riktade mot Göteborgs politiker. En grupp genomför en sittande manifestation på golvet i Rådhusets reception. Andra befinner sig på åhörarläktaren under kommunfullmäktiges möte för att föra fram budskapet: Stoppa införseln av olja till Göteborgs hamn och stäng oljaraffinaderierna.

Göteborgs stad har som mål att ställa om till en ekologiskt och fossiloberoende hållbar stad till år 2030. Enligt den första rapporten från forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning är den omställningstakten helt otillräcklig.
– Industrin står för 43 procent av alla utsläppen varav Göteborgs raffinaderier är de största utsläppsbovarna. Göteborgs kommunfullmäktige behöver därför fatta beslut om att stänga ner raffinaderierna för att lyckas med detta, säger Annelie Ängdervik, lärare och aktiv i Extinction Rebellion.

På Gustav Adolfs torg finns också Göteborgslejonet som låter sig styras av fossilindustrin, som symboliseras av personer med oljedunkar på huvudet. Svartklädda Oil slicks kastar sin skugga över torget och växer av politiken som eldar på klimatkrisen. Aktivister får olja hälld över sig och spelar döda. Till slut sliter sig Göteborgslejonet och utropar “Nu får det vara nog, oljeraffen måste stängas”. Samtidigt jobbar Gröntvätt AB hårt med att tvätta bort spåren av den smutsiga oljeindustrin.

Redan under Göteborgsupproret i juni förra året ställde Extinction Rebellion frågan till Göteborgs kommunfullmäktige: “Vad är planen?” Vad ska göras för att ställa om Göteborg till en fossilfri stad? Hur ska införseln av Göteborgs 20 miljoner ton olja minska för att vi ska vara den hållbara stad vi utmålar oss som?

– Tyvärr fick vi aldrig något svar. Vi kräver att Göteborgs kommunfullmäktige klubbar igenom beslut som faktiskt minskar koldioxidutsläppen och vi vill att de startar redan idag, säger Annelie Ängdervik.
I morse fick alla politiker också ett mejl från XR med uppmaningen att komma ut och prata med aktivisterna. (Läs brevet här)

Klimataktionerna på Gustav Adolfs Torg utgör inledningen på Göteborgsupproret 2.0 som pågår den 25-27 maj och riktar sig mot stadens fossilindustri. Extinction Rebellion kräver att politikerna klipper banden till den fossila ekonomin, stänger oljehamnen och raffinaderierna och skapar en fossilfri stad. 

Presskontakt: Annelie Ängdervik, 076-9471547
 

Program för Göteborgsupproret
Torsdag: 

14:00: Genomför planen politiker! Kommunfullmäktigeaktion. Mer info om aktionen:  https://extinctionrebellion.se/event/genomfor-planen-politiker-goteborg/

16:30 – 17:30: Cykla för livet! Cylekaktion genom Göteborg.
​​​​​​​Mer info om aktionen: https://extinctionrebellion.se/event/cykla-for-livet-cykla-med-xr-goteborg/
Fredag:
Flera aktioner. Mer information kommer!
Lördag
11:00: Samling på Götaplatsen inför artivistisk promenad med die-ins. Mer information kommer!
Bilder från aktionerna laddas upp påhttps://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums
Extinction Rebellion Sveriges facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige