This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktioner i Göteborg – Sveriges fossila huvudstad – XR Sverige

Klimataktioner i Göteborg – Sveriges fossila huvudstad

På torsdag morgon inleder klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR) civila olydnadsaktioner mot Göteborgs fossila verksamheter. XR kräver att politiken tar sitt ansvar, avvecklar den fossila ekonomin och framtidssäkrar samhället. 
Efter fossilupproret i Stockholm i april är det Göteborgs tur att arrangera en riksomfattande aktion för klimatet. Göteborgsupproret under parollen ”Göteborg: Sveriges fossila huvudstad” pågår 16–18 juni och fokuserar på Göteborgs roll i klimatkrisen.

– Göteborgs stad är mån om sin självbild som hållbar. På sin webbplats stoltserar man till exempel med att man flera år i rad har utnämnts till världens mest hållbara resmål. Det verkar som att Göteborgs politiker är mer intresserade att samla utmärkelser än att ta ansvar för att verkligen minska utsläppen av växthusgaser. Man tror att allt är frid och fröjd bara för att det finns secondhandaffärer och veganska restauranger, trots att staden huserar merparten av Sveriges raffinaderier och tycks älska bilar mer än människor, säger Susanna Arolin, aktiv inom Extinction Rebellion.

Både Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen har klimatmål, men ställer inga krav på de företag som står för största delen av utsläppen. Stena Drilling och Stena Bulk borrar och fraktar stora mängder olja. Energihamnen, som ägs av Göteborgs stad, hanterade 2019 24,9 miljoner ton olja. Samma år producerade Preemraff drygt fem miljoner ton fossilt bränsle. Det innebär att en stor del av alla fossila utsläpp i landet härstammar från Göteborg.

– Förutom att Göteborg inte är i närheten av att nå de klimatmål man satt upp, är målen i sig oacceptabelt lågt satta. Man talar om utsläppsminskningar på tio procent årligen, men ska vi ha en någotsånär god chans att uppfylla Parisavtalets 1,5-gradersmål och ta hänsyn till våra historiska utsläpp måste utsläppen minska med 19 procent redan i år. Väntar vi tills nästa år måste de ner med 38 procent. Därför måste vi mycket snabbt avveckla fossilberoendet i vår ekonomi, och ett första steg mot det är att stoppa subventioner till fossila bränslen, säger Annelie Ängdervik, också hon aktiv inom XR.

Aktionerna äger rum varje dag 16-18 juni på flera platser i Göteborg.  Förutom olika civila olydnadsaktioner och flera olika artivistiska performance-aktioner blir det en stor klimatmarsch i samarbete med andra klimatrörelser på fredag eftermiddag.  

Presskontakt:
Ragnhild Larsson (ragnhild@konvoj.se, 0704-830784)
Caroline Andrén 070-378 76 92

Läs mer om aktionsdagarna:
 https://docs.google.com/document/d/1gpIKTfuWnLtfPscLoWOtMQhd4s3B-gCbj-m0Ets6Ha0/edit
Bilder från aktionerna laddas upp påhttps://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums
Extinction Rebellion Sveriges facebook-sida: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige 

FAKTA OM EXTINCTION REBELLION
Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.