This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimataktion förhindrar tåg med flygbränsle – XR Sverige

Klimataktion förhindrar tåg med flygbränsle

All tågtrafik med flygbränsle till Arlanda är stoppad efter att en klimataktivist tagit sig in på spårområdet och trafikledningen kontaktats. Aktionen är en del av en global kampanj riktad mot flygets klimatskadliga utsläpp.

Under tisdagsmorgonen har klimatrörelsen Extinction Rebellion utfört en aktion norr om Stockholm riktad mot flyget. Flygbränsle som ankommer med oljetankers till Gävle lastas om till tåg som sedan går till Arlanda flygplats. Bland annat SVT har rapporterat att flygbränsle från Ryssland levererats denna vägen, även efter att den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes.

– Januari 2023 var en av de varmaste januarimånaderna hittills. Antalet dagar med snö minskar år för år, precis som isarna i bland annat Arktis och på Grönland. Trots många år av löften om hållbart flyg så fortsätter istället flygets utsläpp att öka. Det är fullkomligt orimligt under en pågående klimatkris, menar Björn Paxling från Scientist Rebellion.

Aktionen utförs som en del i en global kampanj som initierats av forskare från gruppen Scientist Rebellion. Kampanjen kräver:

  • ett förbud av privata jetflygplan
  • införandet av en progressiv skatt för reguljärflyget, samt att
  • de mest ansvariga för klimatförändringarna också står för de ekonomiska kostnaderna vad gäller både klimatomställning och klimatrelaterade skador.

Aktivisterna är kritiska till att när vetenskapen visar att utsläppen behöver minska så köper regeringen in ett nytt privatjet istället för att reglera flyget.

– Det är hårresande att en procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp. Detta sker dels genom att många flyger väldigt ofta med reguljärflyg, samt genom flygande med privata jetplan. Privatjets har ökat markant de senaste åren. De skapar enorma utsläpp, men är befriade från både bränsle- och flygskatt. Vi medborgare kan inte vara passiva när våra ledare fortsätter att elda på klimatkrisen, säger Martin Smedjeback, klimataktivist från Extinction Rebellion som tagit sig in på spårområdet.

Protesterna i Sverige har arrangerats av Extinction Rebellion och Scientist Rebellion. För mer information om den globala kampanjen “Make them pay” besök http://makethempay.info/

PRESSKONTAKT: Björn Paxling, 0733-720229

BILDER kommer att laddas upp under dagen till: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/ 

SOCIALA MEDIER
Facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige
Instagram: https://www.instagram.com/extinctionrebellionsv/
Twitter: https://twitter.com/ExtinctionR_SV