This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Klimat- och miljörörelsen bjuder in till samtal om klimatjournalistiken – XR Sverige

Klimat- och miljörörelsen bjuder in till samtal om klimatjournalistiken

Om vi inte slutar att släppa ut koldioxid, väntar högre temperaturer, mer extremväder,  fler obeboeliga platser, matbrist, konflikter och fler klimatflyktingar. På sikt är hela vår civilisation hotad. Hur ser medias klimatrapportering ut och kan den påverka utvecklingen? Nu bjuder den svenska miljö- och klimatrörelsen in till ett samtal  om klimatjournalistiken.

”Världshistoriens största nyhet” har klimatkrisen – med rätta – kallats. De senaste åren har klimatfrågan fått större utrymme i media. Flera tidningar har gett klimatet en egen rubrik. Klimatreportrar har anställts. En av våra tv-kanaler har en stående klimatpunkt varje vecka. En av kvällstidningarna har en direktsänt program om klimatet varje dag. Samtidigt kan en artikel om nödläget av klimatet följas av ett resereportage från korallreven utanför Australien och klimatfördröjare bjudas in på bästa sändningstid. Med daglig erfarenhet av vilket utrymme en annan global kris får, kan vi konstatera att media är långt ifrån att spegla magnituden och det akuta i klimatkrisen. Vad beror det på? Och vilken roll spelar och kan medierna spela? 

Nu bjuder den samlade klimat- och miljörörelsen in till panelsamtalet ”Media och klimatet”  torsdagen den 6 maj 19:00-20:30. I panelen ingår Erika Bjerström, klimatreporter på SvT, Peter Alestig, klimatredaktör på DN, Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC och Peter Berglez, medieforskare på Jönköping Universitet. Panelsamtalet har initierats av Extinction Rebellion och är ett resultat av ett brett samarbete inom klimatrörelsen. Studier visar att två tredjedelar av svenska folket är oroliga för klimatförändringarna och en majoritet anser att det görs för lite. Ett av Extinction Rebellions krav är att politiker och media ska tala klarspråk om klimatkrisen. 

– Vi menar att media spelar en avgörande roll för att sätta klimatfrågan högst upp på agendan, där den måste vara för att vi ska ha en chans att vända utvecklingen, säger Kristina Ros, aktiv i Extinction Rebellion och en av de som ingår i projektgruppen för panelsamtalet.

FAKTA OM PANELSAMTALET
Tid: Torsdagen 6 maj  kl 19:00 – 20:30.
Länk Zoom: https://us02web.zoom.us/j/83103857032

Seminariet sänds på Zoom och Live på XR Sveriges Facebook-sida. Seminariet spelas in och kommer finnas tillgängligt på XR’s Youtube-kanal i efterhand. Det kommer inte att finnas tid för frågor då tiden är begränsad. Det går bra att logga in 15 minuter innan mötet startar.

PANELDELTAGARE
Andreas Gustavsson, chefredaktör ETC
Erika Bjerström, klimatreporter SVT
Peter Berglez, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Jönköping Universitet
Peter Alestig, klimatredaktör Dagens Nyheter      

MODERATORER
Ragnhild Larsson, redaktör Klimatpodden, aktiv Extinction Rebellion 
Anna Ljungström, redaktör på Supermiljöbloggen

PRESSKONTAKT
Kristina Ros, aktiv Extinction Rebellion, k.ros@bahnhof.se, 073-434 72 75

ARRANGÖRER
Extinction Rebellion är initiativtagare till samtalet som genomförs i samarbete med Jordens vänner, Supermiljöbloggen, Lokala FridaysForFuture – grupper, Naturskyddsföreningen, Klimatsamling, Klimatklubben, Klimataktion, Klimatriksdagen, Researchers Desk och Fältbiologerna.