This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Just nu pågår en aktion vid Lundin Energys kontor i Oslo – XR Sverige

Just nu pågår en aktion vid Lundin Energys kontor i Oslo

Under förmiddagen genomförde aktivister från Extinction Rebellion en satirisk aktion mot Lundin Energy (f.d. Lundin Oil) i Oslo för att uppmärksamma bolagets försök att framställa sig själva som miljövänliga, trots att deras verksamhet är djupt problematisk i dagens klimatkris.

Aktivister utklädda till representanter för Lundin Energys gick in på huvudkontoret för att fira bolagets nya oljelicenser. De är glada och sprutar fejkolja överallt, ju mer de pumpar desto grönare blir de ju!

Samtidigt klättrar två aktivister upp utanför entrén och hänger upp en stor banderoll med texten ”100% CARBON NEUTRAL MASS EXTINCTION”.

Lundin Energy, tidigare kända som Lundin Oil, har nyligen slagit rekord i greenwashing genom att gå ut med att de säljer “koldioxidneutral olja”. Från och med nu är alltså all Lundin-olja från Norges gigantiska oljefält Johan Sverdrup “certifierad utsläppsfri”. Detta då utsläppen från själva produktionen ”klimatkompenseras”, något som är hårt kritiserat från klimatrörelsen. 

– Tanken att någon annan ska kompensera för dina utsläpp är ungefär som att be någon att banta åt dig, det funkar helt enkelt inte. Enda sättet att få logiken att gå ihop är att oljan som köps inte används, säger Jonas Olsson, en av aktivisterna på plats.

Svenska Lundin Energy är ett av de bolag som fått flest oljelicenser för att borra i Arktis och planen är att den norska oljeutvinningen ska fortsätta i minst 50 år till. 
Extinction Rebellion kräver att den nya norska regeringen omedelbart slutar sluta leta efter olja och stoppar olje- och fossilgasproduktionen före 2025. Den norska regeringen måste prioritera människoliv och en beboelig planet framför ekonomisk tillväxt.

PRESSKONTAKT:
Karin Lundberg, +4670 362 31 91

FLER AKTIONER UNDER TORSDAG
13:30 Rebellion of One
Under dagen kommer också en-persons demonstrationer att genomföras på ett femtontal platser i centrala Oslo, i en aktion som kallas Rebellion of One. En ensam person blockerar då en gata för att framföra sitt personliga budskap om klimatkrisen. Centrala delar av Oslo kommer att stängas av och det övergripande budskapet är att den norska regeringen omedelbart måste sluta med prospektering och utvinning av olja. 
Presskontakt: Lior Stefansson, +46 723 32 25 88

18:00 Klimatmässa i Oslo domkyrka.
Biskopen Kari Veiteberg talar och insamling sker till Extinction Rebellions böteskassa.

Bilder från Nordic Rebellion: 
https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/