This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Just nu blockeras infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats av forskare och klimataktivister – XR Sverige

Just nu blockeras infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats av forskare och klimataktivisterJust nu blockeras infarten till terminalen för privata jetflygplan på Bromma flygplats av forskare och klimataktivister. Aktionen är en globalt koordinerad kampanj mot privata jetflygplan och sker samtidigt i 13 länder. 

Den fredliga protesten är en av flera klimataktioner som genomförs världen över i dag, med fokus på hur en global elit skapar extrema utsläpp vilket driver på den eskalerande klimatkrisen. Utöver Sverige så har aktioner har genomförts eller planeras i Australien, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Holland, Norge, Portugal, Spanien, Schweiz, Storbritannien samt USA.

Kampanjen inleds medan politiker möts på COP27 i Egypten för att försöka få ner de globala utsläppen till säkra nivåer, något de fullständigt misslyckats med hittills. Som tydliggjorts i den senaste IPCC-rapporten så har vi nu nått kod röd för mänskligheten; och enligt FN:s klimatpanel IPCC krävs en omfattande och snabb omställning av alla samhällssektorer på en nivå som inte förekommit tidigare i historien. Trots tydliga effekter av klimatuppvärmning redan i dag kommer vårt agerande under de kommande åren kommer vara fullkomligt avgörande för mänsklighetens framtid. 

Samtidigt ökar svenska miljardärer och kändisar sina resor med privatjet explosionsartat, enligt en kartläggning som Dagens ETC har gjort. Under 2021 fördubblades antalet privatflygningar jämfört med 2019 och trenden håller i sig även i år. Flygsektorn representerar klimatorättvisa och snedfördelning av utsläpp på ett extremt vis. En fyra timmar lång flygning i ett privat jetplan skapar lika mycket växthusgasutsläpp som en genomsnittlig svensk gör under ett helt år. Vidare står 1% av världens befolkning för hälften av flygets samlade utsläpp, medan 80% av jordens befolkning aldrig ens stigit ombord på ett flygplan.

Vidare vet vi att alla utsläppsminskningar som skett i Sverige sedan 1990-talet orsakats av låg- och medelinkomsttagare. De rikaste tio procenten har knappt bidragit överhuvudtaget, enligt en rapport från Oxfam, vilket innebär att den rikaste procenten måste minska sina utsläpp med 95 % på tio år om Sverige ska kunna bidra till att klara 1,5 gradersmålet.

Kampanjen har tre krav:

  1. FÖRBJUD PRIVATA JETPLAN
  2. BESKATTA STORFLYGARE
  3. KLIMATRÄTTVISA NU!

Utöver aktivister som blockerar infarten är andra aktivister på plats och uppmärksammar hur rika flygresenärers oskäligt stora utsläpp drabbar världens fattigaste människor med en performance som innehåller musik, teater och “Oil slicks”. Oil slicks är människor klädda i svart med aska i ansiktet och kan se lite skräckinjagande ut med sina svarta vingar och synkrona, ibland friare, rörelser. Dessa varelser symboliserar ett mörker, oljan, det fossila, skräcken och våldet som fossilberoendet leder till.

Protesterna i Sverige har arrangerats av Extinction Rebellion och Scientist Rebellion. För mer information om den globala kampanjen “Make them pay” besök http://makethempay.info/

Presskontakt: Björn Paxling, 0733-720229, bjorn.paxling@gmail.com  

Länk till foto/video från aktionerna: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/ 

Källor: Rapport från Oxfam: https://oxfam.se/blog/ny-rapport-synliggor-svensk-klimatojamlikhet

Granskning från Dagens ETC: http://www.etc.se/feature/saa-flyger-sveriges-foermoegna-med-privatjet