This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Just nu blockerar kajaker Oljehamnen i Göteborg – XR Sverige

Just nu blockerar kajaker Oljehamnen i Göteborg

Extinction Rebellion blockerar oljehamnen till sjöss. Just nu försöker flera kajaker blockera farleden utanför Skarvikshamen. Flera oljetankers ska avgå och anlända under dagen.  

Aktionen är en del av Göteborgsupproret som riktar sig mot fossilindustrin med Budskapet: Älska livet – Stoppa fossilet. I torsdags riktades aktionerna mot stadens politiker som inte gör vad som krävs för att Göteborg ska bli fossilfritt. Ett par personer ställde sig upp under kommunfullmöktiges möte med budskapet att stänga Oljehamnen och raffinaderierna. Vid sju-tiden igår morse inledde häslo- och sjukvårdspersonal en blockad av infarten till Oljehamnen av hälsoskäl. Blockaden upprepades under eftermiddagen och tidigt i morse hängde två aktivister upp en 20 meter lång banderoll på Hisingsborn med texten: Göteborg – Sveriges fossila huvudstad. 

Varje år lossas 20 miljoner ton olja i Göteborgs Energihamn. Trots detta nämns inte ens industrin i stadens klimatplan. 
– Med vår hamnaktion vill vi uppmärksamma det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger Hans Ekbrand, som deltar i aktionen.

Göteborgs stad har som mål att ställa om till en ekologiskt hållbar stad till år 2030 med ett klimatavtryck nära noll. Enligt den första rapporten från forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning är omställningstakten helt otillräcklig. 

Genom det kommunala bolaget Göteborgs Hamn AB äger staden Göteborgs Energihamn, Skandinaviens största allmänna energihamn, som fram till år 2012 hette Göteborgs oljehamn. Hälften av alla råolja i Sverige tas in via Energihamnen i Göteborg och man har Sveriges största depåverksamhet för bland annat diesel och bensin.

Till Energihamnen anländer årligen cirka 2 500 fartyg som lossar runt 20 miljoner ton råolja, bensin och diesel​​​​. Oljan bildar navet i Sveriges fossila infrastruktur och försörjer bland annat tre olika raffinaderier ett stenkast från hamnen – Preemraff, ST1 och Nynäs – med drygt 10 miljoner ton råolja per år. 

Göteborgs politiker har ingen plan för att avveckla den fossila verksamheten finns inte. Göteborgs Hamn AB har mål för att CO2-utsläppen ska minska med 70 procent till 2030, jämfört med 2010 genom bl a elektrifiering och effektivisering. Men när det kommer till själva oljeflödet hänvisar man till att efterfrågan styr.

– Politikerna har abdikerat. Göteborg är Sveriges fossila huvudstad och det måste få ett slut. Vi kräver att poliitkerna tar sitt ansvar och avvecklar den fossila industrin för att på så sätt framtidssäkra samhället, säger Hans Ekbrand.

Presstalesperson: Hans Ekbrand 070-294 21 10

Bilder från aktionerna laddas upp på https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums
Extinction Rebellion Sveriges facebook-sida: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige 

Läs mer om Göteborgsupproret 2.0:https://extinctionrebellion.se/pa-gang/goteborgsupproret20/