This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Hundratals personer blockerar just nu Sveriges riksdag – XR Sverige

Hundratals personer blockerar just nu Sveriges riksdag

Aktivister från Extinction Rebellion inleder strax en fredlig blockad av riksdagen. Kravet: Utlys nödläge för klimatet och jordens arter och prioritera omedelbart mänsklighetens överlevnad.

Aktionen vid riksdagen inleds en minut i tolv, för att symbolisera hur lite tid vi har på oss att undvika ekologisk kollaps. Då intar deltagarna gången mellan riksdagshusen. Med bilder på utrotade arter faller aktivisterna en efter en till marken medan de sjunger en begravningssång. Därefter kommer deltagarna att inta riksdagens norra bro och blockera vägen mot riksdagen.

– Vi är här för att markera att den nuvarande vägen som våra politiska ledare är inne på leder mot katastrof, för mänskligheten och resten av planeten. De måste välja en annan väg, säger Agnes Lansrot, en av aktivisterna.

Forskningen visar att vi nu har gått in i en sjätte massutrotning på jorden. Växter och djur försvinner i en takt som jämförs med dinosauriernas utdöende. Den rådande politiken leder samtidigt rakt mot en klimatkatastrof, som kommer att kosta miljontals människoliv. Chansen att vi når målet om max 1,5 graders uppvärmning är nu endast en procent, och sannolikheten att vi lyckas hålla oss under två grader är inte mer än fem procent. Trots detta existentiella hot mot mänskligheten konsumerar Sverige idag som om vi hade fyra jordklot, och våra klimatutsläpp fortsätter öka.

– Vi är vanliga människor som är besvikna på att politikerna har misslyckats med sin viktigaste uppgift: att skydda oss och själva livet på jorden, säger Mira Hingström, som befinner sig på bron. 

Extinction Rebellions krav på Sveriges riksdag och regering är att de ska tala klarspråk om vilken allvarlig situation vi befinner oss i samt agera omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.

Många av aktivisterna är beredda att låta sig gripas om det är vad som krävs för att få politikerna att lyssna. Alla bjuds in att delta i olika aktiviteter på plats, bland annat att vara med i ett medborgarråd och ge förslag på hur omställningen kan se ut. Riksdagsblockaden är en del av en internationell aktionsvecka inom Extinction Rebellion, där tiotusentals aktivister världen över sätter press på sina politiska makthavare.

Presskontakter: Agnes Lansrot, 073-504 27 52 och Mira Hingström, 073-665 50 19.

Pressbilder: Bilder laddas upp under aktionen till Extinction Rebellions flickrkonto. De är fria att använda om fotografens namn uppges.

Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.

Nedan den överenskommelse som alla deltagare följer och som innehåller den centrala principen om ickevåld: