This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Hundratals klimataktivister har ockuperat korsning i Stockholm – Massgripande från polisen väntas – XR Sverige

Hundratals klimataktivister har ockuperat korsning i Stockholm – Massgripande från polisen väntas

Korsningen Kungsgatan-Sveavägen är blockerad i en klimataktion. Hundratals aktivister från Extinction Rebellion, ett jazzband och en sprakande rosa båt har intagit den centrala korsningen. Rörelsen räknar med ett massgripande från polisens idag.

Extinction Rebellion blockerar korsningen vid Hötorget sedan kl 16:00 idag. Blockaden består av hundratals aktivister som, med hjälp av banderoller och sina egna kroppar, har spärrat av trafiken i alla riktningar. Flertalet aktivster har låst fast sig i en rosa båt som står mitt i korsningen, andra har limmat fast sig i gatan och en del har klättrat upp i flera meter höga träställningar (så kallade tripods).

Blockaden är del av gräsrotsrörelsens aktionsvecka ”Fossilupproret”, vars krav är att regering ska stoppa alla subventioner till fossila bränslen. Rörelsen räknar med ett massgripande från polisens sida eftersom blockaden kommer pågå tills dess att regeringen möter kravet.

– Fossila bränslen är inte ett alternativ om vi vill ha en beboelig planet. Det är oacceptabelt att ignorera den vetskapen och fortsätta subventionera skadliga industrier med statliga medel, säger Caroline Andrén, aktiv i XR Skåne och deltagare i Fossilupproret. Caroline fortsätter:

– Våra folkvalda politiker ger oss otillräckliga löften som de inte ens förmår hålla, de har svikit vårt förtroende. Det som krävs är beslut som står i proportion till den globala katastrof vi befinner oss i. Att agera nu, kraftfullt och omedelbart, är vår enda chans.

Huvudbudskapen under veckan är ”Fossilfritt för fred” och ”Framtidssäkra samhället”.

Läs mer om budskapet i tisdagens pressmeddelande: https://extinctionrebellion.se/pressmeddelanden/fossilupproret-civil-olydnadsvecka-mot-fossila-subventioner-25-29-april/

Följ uppdateringar från aktionen: t.me/fossilupproret

Pressbilder från aktionen: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums/72177720298385842

Talespersoner tillgängliga för intervjuer:
Caroline Andrén, 070 378 76 92,
c.s.andren@gmail.com

Presskontakt:
Telefonnummer: 070 025 13 28
Email: media@extinctionrebellion.se