This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Göteborgs politiker stänger ner oljehamnen i Göteborg – XR Sverige

Göteborgs politiker stänger ner oljehamnen i Göteborg

Klimataktivister utklädda till kommunfullmäktige håller just nu en presskonferens och stänger ner Oljehamnen i Göteborg.
– Det duger inte att sila mygg och svälja kameler. Det är dags att stänga oljeraffinaderierna, säger Peter Forsberg, lärare och aktiv i Extinction Rebellion, säger Peter Forsberg, lärare och aktiv i Extinction Rebellion.
 

Göteborg vill framhålla sig som en hållbar stad, men är en av tre kommuner i Storgöteborg som ökat sina utsläpp sedan Parisavtalet skrevs under 2015.
– Raffinaderierna är de största utsläppsbovarna. Det duger inte att sila mygg och svälja kameler. Det är dags att stänga oljeraffinaderierna ett efter ett, säger Peter Forsberg.

Tidigt i morse blockerade hälso- och sjukvårdspersonal Oljehamnen av hälsoskäl. Därefter blockerade träden och djuren hamnen eftersom vertksamheten skadar den biologiska mångfalden. Och nu är klimataktivisterna utklädda till kommunpolitiker som till sist har insett att de måste ta sitt ansvar och stänga ner Oljehamnen och oljeraffinaderierna.

​​​​​​​– Vi vill att Göteborgs kommunfullmäktige ska förstå vilken hälsofara fortsatta växthusgasutsläpp innebär för människor, djur och växter. Göteborgs kommunfullmäktige måste avveckla och stänga ner våra oljeraffinaderier, säger Peter Forsberg. 

Göteborgs stads miljö- och klimatprogram 2021-2030 har som mål att Göteborg ska ställa om till en ekologiskt hållbar stad till år 2030 med ett klimatavtryck nära noll. För att nå klimatmålen siktar man främst in sig på transporter, energi och konsumtionsbaserade utsläpp. 
– Den befintliga minskningstakten med cirka 2 procent per år, är helt otillräcklig, och dessutom lägre än det svenska genomsnittet.

Aktionerna mot Oljehamnen är en del av Göteborgsupproret 2.0 som riktar sig mot fossilindustrin med budskapet: Älska Livet – Stoppa fossilet.

Presskontakt: Peter Forsberg 0762-096202

Bilder från aktionerna laddas upp på: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums
Extinction Rebellion Sveriges facebook: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige