This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Göteborgare sätter sig ensamma i gatan för att uppmärksamma den otillräckliga klimatpolitiken – XR Sverige

Göteborgare sätter sig ensamma i gatan för att uppmärksamma den otillräckliga klimatpolitiken

Vid lunchtid idag satte sig Tina Kronberg ensam mitt på Västra Hamngatan i Göteborg och blockerade trafiken. Samtidigt blockerade 15 andra personer gator i Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.
Med denna riskfyllda aktion protesterar de mot politikernas oförmåga att hejda klimatkrisen och den ekologiska krisen. 

Att ensam sätta sig mitt på en trafikerad gata är förstås riskfyllt.
– Att sitta mitt i vägen skrämmer mig oerhört, men klimatkrisen och en ekologisk kollaps skrämmer mig ännu mer. Regeringens tomma löften och passivitet är farligare. Den utgör ett hot mot allt levande, säger Tina Kronberg, 28 år och förskollärare.
Under aktionen hade hon en skylt runt halsen med texten: “Jag är livrädd att mina 6-åriga elever ska behöva fly på grund av klimatkrisen.”

Aktionerna koordineras av den internationella klimatrörelsen Extinction Rebellion och är en del av den internationella kampanjen Rebellion of One. Att vanliga människor ensamma sätter sig i gatan ska symbolisera hur hotad mänskligheten är på grund av klimatkrisen.  

På Mariagatan i Majorna satte sig Helena Frankmar, 56 år och violinist, mitt i gatan. På hennes skylt står det: Jag är livrädd för mina barnbarns framtid på grund av klimatkrisen.
– Jag vill väcka mina medmänniskors medvetande om klimatkrisen. Om alla i djupet av sin själ verkligen förstår vart vi är på väg kan vi få till en förändring. Pandemin har visat mej att vi kan ändra våra beteenden globalt. Det inger hopp, säger Helena Frankmar.

Regeringen menar att Sverige leder den globala klimatomställningen samtidigt som man missar 15 av 16 miljömål och inte ens når halvvägs att uppfylla Parisavtalet med den förda klimatpolitiken, enligt en studie från Tyndall Centre och Uppsala universitet. Nyligen sågade dessutom det klimatpolitiska rådet regeringens klimatpolitik för tredje året i rad.

Rebellion of one initierades av Extinction Rebellion i Storbritannien. Den 1 maj satte sig 200 personer ensamma i gatan runt om i landet eftersom det då var två år sedan det brittiska parlamentet utlyste klimatnödläge och sedan dess inte gjort i närheten av vad som krävs för att hantera klimatkrisen. Aktionen har också genomförts i Tyskland, Polen och Nederländerna. 
Aktionerna är också ett sätt att kunna göra civil olydnad också under corona-pandemin som påtagligt har begränsat den grundlagsskyddade rätten att demonstrera och uttrycka sin åsikt.

– Vi tänker inte passivt se på när klimatkrisen eskalerar, säger Tina Kronberg.

Presstalesperson: Tina Kronberg, mobil 0763466934

Bilder från Rebellion Of One laddas upp när aktionerna börjat på: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/