This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Forskare stänger Grafair privatjetsterminal för klimatet – XR Sverige

Forskare stänger Grafair privatjetsterminal för klimatet

Klimataktivister från gruppen Scientist Rebellion genomför på förmiddagen en aktion vid Grafairs terminal för privatjets på Bromma flygplats. Aktivisterna har sprutat röd färg över terminalen samt satt upp forskningsartiklar om klimatkrisen på byggnadens fönster.

​​​​​​​Det var på söndagsförmiddagen som klimataktivisterna iklädda vita labbrockar tog sig fram till Grafair terminal för privatjets. En banderoll med texten “Förbjud privata jetplan” hölls upp, varpå två aktivister började spruta röd färg på byggnaden.

– Under juli och augusti har den globala medeltemperaturen varit mer än 1,5 grader varmare än förindustriell tid, med katastrofala följder. Samtidigt för våra makthavare en politik som aktivt ökar utsläppen, och därmed för oss ännu längre ifrån våra redan otillräckliga klimatmål. Att stänga terminaler för privata jetplan är det moraliskt rätta att göra just nu, det brottsliga vore att sedan öppna upp dem igen, säger Jeanette Eggers från Scientist Rebellion. 

Under det senaste året har flera initiativ tagits globalt för att begränsa flygets utsläpp. I Frankrike har kortare inrikes flygresor förbjudits där tåg kan vara ett lämpligt initiativ. Efter att aktioner riktade mot privatjets inleddes har även politiker i Amsterdam beslutat att privatjets ska förbjudas på landets största flygplats, Schiphol.​​​​​​​ Aktivisterna hävdar att utsläppen per passagerare är tio gånger större för en resa med privatjet jämfört med reguljärflyg, samtidigt som flygandet med privata jetplan ökat kraftigt de senaste åren. Den röda färgen som använts på byggnaden står enligt aktivisterna för ett tydligt stopp för privatjets.

– I Sverige har regeringen motverkat initiativ för att begränsa flygandet, och istället investerat i ett tredje privatjet till ministrarna. När 1 procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp medan 80 procent av jordens befolkning aldrig ens stigit ombord på ett flygplan, då behöver vi agera i klimaträttvisans namn och stänga ner privatjetsindustrin, menar Esther Hauer från Scientist Rebellion. 

Aktionen vid Bromma flygplats är en del i en global kampanj som kräver ett förbud mot privatjets. Grupperingen som står bakom, Scientist Rebellion, består av forskare och disputerade som bland annat använder sig av fredlig civil olydnad i sin kamp för klimatet. Under perioden 15-22 september genomförs en nationell vecka kallad Week of Action for Social and Climate Justice, vilket denna aktion är en del av. 

Presskontakter 
Jeannette Eggers 0730 – 89 0224, Hans Ekbrand 070 – 294 2110