This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellions tredje aktionsvåg mot flyget fortsätter på Landvetter flygplats – XR Sverige

Extinction Rebellions tredje aktionsvåg mot flyget fortsätter på Landvetter flygplats

Extinction Rebellion Sveriges tredje aktionsvåg mot flyget fortsätter, där rörelsen kräver att regeringen stoppar de massiva subventionerna av flyget. En person har tagit sig ombord på ett plan på Landvetter flygplats och vägrar sätta sig. Det hålls också en stödaktion på Umeå airport, där aktivister står med banderoller, samt en stödaktion i avgångshallen på Landvetter flygplats.

– Jag är 20 år. Jag studerar till att bli lärare och jag är livrädd. Inte för mitt eget liv, men för att ställa mig framför en grupp barn och inte kunna säga att jag gjorde allt i min kraft för att se till att de hade en framtid. En framtid som inte innehöll lektioner om hur man använder ransoneringskort för att köpa bröd eller hur man bygger om en källare till en provisorisk skyddsbunker. Jag kommer väldigt säkert få upp till 10 000 kr i böter och riskerar att få fängelsetid. Om det är priset för att skina det minsta ljuset på klimatkrisen så är det ett pris jag är beredd att betala.

Detta säger Erik Albrecht som hindrade ett plan från att lyfta på Landvetter flygplats. Han gick på flighten mot Stockholm med planerad avgångstid 13.45 för att protestera mot regeringens klimatfarliga politik. När passagerarna ombads sätta sig ner för att planet skulle kunna taxa ut vägrade han, och hindrade på så sätt planet från att lyfta. Denna handling av fredlig civil olydnad är en del av en större aktion mot flygindustrin som Extinction Rebellion genomför på flera platser i landet.

Tidigare under dagen försenades flygplan på Malmö airport. Under gårdagen utfördes aktioner på Malmö Airport, Bromma flygplats, Ängelholm-Helsingborg flygplats, Kastrup Airport och vid Borlänge centralstation.

– Kriget i Ukraina är ett exempel på hur fossilberoende stödjer auktoritära regimer och förhindrar fred. En värld med fossila bränslen är en värld med fortsatt krig och våld, säger Josefin Eidrup Dahlberg, miljövetare och heltidsaktivist i Extinction Rebellion ​​​som tidigare under dagen hindrade ett plan från att lyfta på Malmö Airport.

– Jag är bara en vanlig bekymrad medborgare som har fått nog av att se klimatmålen rinna oss ur händerna. Vi är här i ett desperat försök att vända den utvecklingen. Det är så olustigt att se skattemedel subventionera flyg till Stockholm när världen håller på att brinna upp, säger Barbro Stigsdotter som var på samma plan som Josefin.  

För att uppnå Parisavtalets mål om max två graders klimatupphettning krävs enligt FN:s klimatorgan IPCC en omfattande samhällsomställning på alla nivåer av ett slag som aldrig tidigare skådats i historien. Trots det ger regeringen mer än 11 miljarder i subventioner bara till flygindustrin, vilket motsvarar runt hälften av miljöbudgeten för 2022 (22 miljarder). I det internationella samarbetsavtal om luftfart som regeringen gick med i hösten 2021 framgår det dessutom att man planerar att flygtrafiken ska expandera fram till 2050.

Tidigare i veckan invaderade Putins militär Ukraina och i torsdags skickade ukrainska klimataktivister i Extinction Rebellion ut ett öppet brev där de understryker hur Europas beroende av ryskt kol, olja och gas har skapat existentiella hot mot både världsfreden och klimatet. De slår fast att Putins kriminella regim använder sig av inkomster från försäljning av fossila bränslen för att finansiera sin militära expansion. Aktivisterna i Ukraina skriver att det enda sättet att stoppa kriget är att blockera alla finansiella flöden från EU till rysk olje- och gasindustri.

– Jag borde inte behöva göra detta eftersom det är våra makthavares ansvar att agera. Men när de, mitt i en klimatkatastrof, väljer att stötta klimatskadlig industri med miljardbelopp har jag inget val än att agera, säger Josefin Eidrup Dahlberg.

Under valåret 2022 kommer klimatrörelsen Extinction Rebellion att genomföra flera större aktioner mot det fossila samhällsmaskineriet. Det genomgående kravet för aktionerna är att stoppa alla fossila subventioner omedelbart. Detta som ett första, i sammanhanget litet, steg mot rörelsens andra huvudkrav AGERA NU.

Aktionen genomfördes med stor hänsyn till passagerarnas och de anställdas säkerhet och trygghet. Redan för en dryg månad sedan kontaktade rörelsen både polisen, flygledningen och säkerhetspersonal för att berätta om aktionen och genom dialog med dessa säkerställa förutsättningar för att genomföra så säkra aktioner som möjligt.

Presskontakter:

Namn: Arvid Gudmundsson
Mobilnr: 0739081433
​​​​​​​Email: arvid.gudmundsson1988@gmail.com​​​​​​​

Namn: Peter Forsberg
Mobilnr: 0762096202
Email: peter.fairphone@gmail.com

Talespersoner

Erik Albrecht (Landvetter flygplats)
Mobilnr: 0737472366

Josefin Eidrup Dahlberg (Malmö airport)
Mobilnr: 0703-892510

Barbro Stigsdotter (Malmö airport)
Mobilnr: 0709-242313

Björn Paxling (Ängelholm flygplats)
Mobilnr: 0733-720229
Mailadress: bjorn.paxling@gmail.com

Alfred Westh (Bromma flygplats)
Mobilnr: 0709788094

Ellen Casey (Malmö airport)
Mobilnr: 07344280​​12
Mailadress: ellen.casey98@gmail.com