This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellions aktionsvecka i Oslo inleds i dag 23 augusti med XR Ung – Parad för livet. Olje- och energidepartementet ockuperat! – XR Sverige

Extinction Rebellions aktionsvecka i Oslo inleds i dag 23 augusti med XR Ung – Parad för livet. Olje- och energidepartementet ockuperat!

Måndagen den 23 augusti inleder Extinction Rebellion ett uppror  i Oslo: för en livskraftig framtid – utan fossil energi. XR Ung ledde paraden ”Vi vill ha en framtid”, som började i Vigelandsparken kl 10 slutade vid Olje- och energidepartementet. Arton unga aktivister ockuperar nu departementet och planerar att fredligt sitta kvar tills deras krav blir hörsammade.

Extinction Rebellion Ung kräver att regeringen stoppar all oljeprospektering och drar tillbaka 23-25 licensrundor!

– Jag agerar för att framtiden skrämmer mig, nästan lika mycket som att politikerna inte tar det här på allvar. Jag känner att politikerna sätter sina egna intressen och rikedom framför våra och kommande generationer, säger Ronja Mylius (19), en av aktivisterna i XR Ung.

Under dagen och den kommande veckan kommer aktionerna att trappas upp. Ankerbrua i centrala Oslo kommer att vara ockuperad och fylld av liv. Ytterligare aktioner kommer att genomföras i staden i syfte att öka krismedvetandet kring klimatkrisen och den ekologiska krisen.

FN har signalerat ”kod röd” för mänskligheten. Om vi inte agerar nu står vi inför en civilisationshotande global klimatkatastrof. Världen är vid en vändpunkt, och vår möjlighet att rädda den är nu.

– Jag har tidigare varit på skolstrejk, klimatvrål, debatter, skrivit brev till politiker, etc, etc, utan en känsla av att bli hörd och har därför nu börjat delta i aktioner, avslutar Ronja Mylius (19), som den 3 maj i år agerade genom att sitta inne i en glasbur fylld med en oljeliknande vätska utanför statsministerns bostad.

Veckans program finns på Extinction.no

I veckans uppror kräver Extinction Rebellion Ung och Extinction Rebellion att Norges nya regering omedelbart:

1) Stoppar norsk oljeprospektering
2) Beslutar att stoppa olje- och gasproduktionen år 2025
3) Ställer om den norska ekonomin för att möta mänskliga behov inom gränser som jordens tål, även om det innebär att avstå från ekonomisk tillväxt.

PRESSKONTAKTER:

Presskontakter XR Sverige:  
Arvid Gudmundsson: 0739 08 14 33
Ragnhild Larsson 0704 83 07 84

Presskontakter XR Norge:
Cinta Asmara Hondsmerk, +47 94974230
Nikolai Tangnes  +47 91725364
Torleif Torgersen, +47 412 33 725

Bilder från Nordic Rebellion kommer att finnas här: 
https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums/with/72157719507148070

Artikeln från NRK
https://www.nrk.no/osloogviken/klimaaktivister-i-olje–og-energidepartementet-1.15620282

FAKTA OM NORDIC REBELLION
Aktionsveckan inleds med alla aktivister tillsammans på Oslos gator. De unga går först med sin önskan om en rimlig framtid.

Lite senare blir det vägblockader där människor sitter i gatan, exponerade, med sina kroppar och öppna handflator med budskapet: norsk olja dödar, Kod röd för mänskligheten och Sluta borra olja. 

Under onsdagen blir det en sorgmarsch för den förstörda naturen och alla utdöda och utrotningshotade arter på grund av kraven på evig tillväxt, överkonsumtion och begäret efter billig energi- oljan. 

På torsdagen flödar oljan på Oslos gator. Det blir aktioner med fokus på oljebolagens dödliga verksamhet. Därefter genomförs Rebellion of One, där enskilda aktivister en och en blockerar olika gator med personliga berättelser om hur rädda vi är, men budskapet  är också att vi inte stillatigande tänker se på när världen faller samman.

Detta händer under Nordic Rebellion:

Måndag 23/8, 10.00: Parad från Vigelandsparken/Monolitten med  XR ungdom.  
Måndag 16.00: Vägblockad Ankerbrua. Aktivister blockerar trafiken med sina kroppar och med budskapet i sina handflator: Norsk olja dödar. Kod Röd för mänskligheten. Sluta borra efter olja.
Tisdag 24/8, 10.00: Vägblockad:  Frederiks gate/Karl Johans Gate 
Onsdag 25/8: Sorgemarsch från Naturhistorisk museum, samt ett antal lagliga och olagliga aktioner på temat ekosorg. 
Torsdag 26/8,10.00: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Fredag: 27/8: 12:30?: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Hela veckan, från måndag till fredag blir det också ett flertal mindre civila olydnadsaktioner.  

Läs mer om Nordic Rebellion: https://www.facebook.com/events/1668193130034601