This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion utför aktion vid ryska ambassaden i Stockholm – XR Sverige

Extinction Rebellion utför aktion vid ryska ambassaden i Stockholm

Extinction Rebellion utför en aktion mot Rysslands fruktansvärda krig i Ukraina i eftermiddag. Aktionen, som startar 14:30 idag, består av en visuell och musikalisk performance som syftar till att symbolisera hur rysk oljeindustri finansierar kriget i Ukraina.

Extinction Rebellion Ukraina gick i början av invasionen ut med ett öppet brev i vilket de belyser hur olje- och gasindustrin hotar världsfreden. XR Ukraina varnar för att olje- och gasindustrin utgör ett existentiellt hot mot mänskligheten. Fossilindustrin orsakar klimatkrisen och är en vital inkomstkälla för krigsmakter. Detta gäller i högsta grad Ryssland. De uppmanar omvärlden att agera mot rysk fossilindustri, genom blockader eller andra typer av aktioner.

– För oss är det en självklarhet att ställa upp på XR Ukrainas uppmaning och att utmana rysk oljeindustri känns som en av de allra viktigaste aktioner vi kan göra just nu, säger Thomas Hörberg, en av aktivisterna på plats vid ryska ambassaden. Vi måste nu snabbt ta oss ur fossilberoendet som förstör både klimat och miljö och som göder såväl Putins krig som flera oljediktaturer i världen, säger Tomas.

Invasionen av Ukraina finansieras av inkomster från export av olja och gas, inte minst till länder i EU. Trots att EU har beslutat om vissa ekonomiska sanktioner mot Ryssland, fortsätter EU-länder importera olja och gas därifrån, även Sverige.

I sympati med krigets offer i Ukraina, och för att uppmana Sveriges regering att genast stoppa vår import av olja och gas från Ryssland och all rysk fossilverksamhet i Sverige, utför Extinction Rebellion Sverige denna aktion vid ryska ambassaden.

– Med antikrigsvisan Sången om Jorden av den sovjetiska dissidenten Vladimir Vysotskij som vi sjunger här idag, vill vi också uttrycka vårt stöd för de modiga och beundransvärda ryska aktivister som står emot förtryck och propaganda, ofta i form av civil olydnad och med fara för sin egen säkerhet, säger Charlotte Johansson, en annan av deltagarna i aktionen.

PRESSTALESPERSONER

Karin Lundberg 070 3623191
Charlotte Johansson 070 647 43 45.

Aktivister finns tillgängliga på plats vid ryska ambassaden på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm från ca kl 14:30, för intervjuer och fotografering.

PRESSBILDER

https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums/72177720298472620