This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion ockuperar just nu Segerkolonnen i centrala Berlin – svenska aktivister på plats – XR Sverige

Extinction Rebellion ockuperar just nu Segerkolonnen i centrala Berlin – svenska aktivister på plats

Pressmeddelande, 7 oktober 2019

Klockan 04 i morse började Extinction Rebellion bygga en blockad i centrala Berlin vid en av stadens främsta turistattraktioner. Flera svenskar deltar i aktionen, som markerar starten på en ny våg i klimatrörelsen Extinction Rebellions internationella uppror. Liknande aktioner sker samtidigt i bland annat London, Paris, Amsterdam och New York.

Innan gryningen intog klimataktivister från Extinction Rebellion rondellen vid monumentet Siegessäule, Segerkolonnen, i Berlin, inte långt från tyska riksdagen. Alla de fem vägarna runt monumentet som står i en upptagen trafikkorsning är just nu blockerade. Hundratals personer, många från Sverige, sitter i korsningen för att kräva politisk handling mot klimatkrisen och artdöden. Polisen är på plats. Stämningen är avslappnad och lugn.

Karin Lundberg, 67, folkhögskolelärare från Skarpnäck, är en av deltagarna.

– Idag börjar vårt fredliga uppror mot massutrotningen och klimatkollapsen, men även rasism, sexism och annat förtryck. Vi har stängt av en symbolisk knutpunkt i Berlin och vi stannar här tills makthavarna förstår att vi inte kan fortsätta som vi gör. Vi behöver ändra systemet, inte klimatet! Jag hoppas också att vi skickar hopp till alla dem som inte vet vad de ska göra åt klimatkollapsen. Kom med oss!

Extinction Rebellion använder fredlig civil olydnad för att sätta ljuset på de allvarliga hot som mänskligheten och det övriga livet på jorden står inför. Elvira Ljungberg, 26, student, Göteborg är på plats i blockaden och ser civil olydnad som nödvändigt.

– Vi har testat andra metoder för att få till ett hållbart samhälle. Vi har demonstrerat och samlat namnunderskrifter i flera decennier. Nu håller tiden för klimatet och jordens arter på att rinna ut. Civil olydnad har visat sig fungera tidigare för att skapa en snabb och djup omställning av samhället och det är därför jag är här nu, säger hon. 

Fler blockader väntas runtom i Berlin under veckan. 

Extinction Rebellions tre krav:

  1. Tala klarspråk. Världens regeringar måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
  2. Agera nu. Politikerna måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska klimatutsläppen. Rikare länder som Sverige och Tyskland ska nå netto-nollutsläpp år 2025.
  3. Stärk demokratin. Regeringar måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

Presskontakt 

Vill du få löpande uppdateringar från aktionen i Berlin? 

Anmäl dig till vår WhatsApp-grupp via den här länken  

Pressbilder 

Bilder från aktionen kommer att läggas upp löpande på www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

Om Extinction Rebellion

Den 7 oktober, två veckor efter FN:s klimattoppmöte i New York, inleder Extinction Rebellion en ny våg i sitt internationella uppror. Tiotusentals personer i mer än 60 länder och på varje kontinent kommer då att fredligt blockera regeringsbyggnader och parlament. 

Extinction Rebellion är en ickevåldsrörelse som har som mål att driva fram kraftfull politisk handling mot klimathotet och massutrotningen av liv på jorden. De kräver att regeringar och medier ska tala klarspråk om det ekologiska nödläget och att rikare länder ska sänka utsläppen till netto noll år 2025 för att världen ska nå 1,5-gradersmålet på ett rättvist sätt. Ett tredje krav är att demokratin ska stärkas genom att det inrättas ett medborgarråd för ekologisk hållbarhet och klimaträttvisa som kan vägleda politikerna genom omställningen. Upprorets metod är fredlig civil olydnad, eftersom det har visat sig vara det mest effektiva sättet för snabb och djup samhällsförändring. Extinction Rebellion startade i Storbritannien 2018, spred sig snabbt till Sverige och finns idag i alla världsdelar.