This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion gör Lucia till en högtid i kampen för klimatet – XR Sverige

Extinction Rebellion gör Lucia till en högtid i kampen för klimatet

Aldrig som någonsin tidigare har Lucias budskap om ljus behövts mer, nu när allt ser mörkt och dystert ut. Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka, den globala upphettningen av planeten fortsätter, och politiker och makthavare är lika oförmögna att agera nu som för 30 år sedan när klimatfrågan först uppmärksammades på allvar. Dessutom har budskapet om jämlikhet och alla människors grundläggande lika värde kanske aldrig behövts så starkt i Luciatraditionen. På kvällen den 13 december går Extinction Rebellion ut i en lång procession från Gamla stan, längs Drottninggatan, med avslutning vid Centralstationen.

Efter samling på Stortorget i Gamla stan kl 17.30 så går processionen mot Drottninggatan. Tåget stannar till vid Riksdagen och sjunger såväl julsånger som klimatsånger. De lämnar över ett budskap om ​ klimaträttvisa nu​ i form av ett jättestort brev i kartong, adresserat till Riksdagen.

Extinction Rebellion blåser nytt liv i Luciatraditionen och gör uppror mot den smygande normaliseringen av förlegade rasistiska idéer, det är dags att göra Luciatraditionen till en dag om mänsklighetens viktigaste fråga.

– För ett par år sedan hävdade rasistiska röster att en liten svart pojke inte hade rätt att vara Lucia och för mig har Lucia alltid varit en fin men lite solkig tradition, säger Mariam Jallow Tholozan. Genom att sätta vårt budskap klimaträttvisa som ett hopp i stjärnorna, kan vi kanske lyfta Lucia till något större.

Extinction Rebellion hävdar alla människor lika värde och värnar om respekten för allt levande. Rörelsen gör uppror mot den ohållbara behandlingen av vår planet och kräver klimaträttvisa.

– Att värna om människors lika värde är en självklar del i vår kamp för klimaträttvisa, säger Anna Termine. Lika självklart som att vi i framtiden inte kan tänka i termer av landsgränser utan måste tänka på helheten och ta ansvar för varandra.

Aktionen avslutas i glädje, gemenskap och solidaritet med en Luciafika på Centralstationen ca 19.00. Där breder vi ut filtar och sätter oss ned för att fira ljusets högtid. Deltagare kommer att ta med kakor och bullar, kaffetermosar och varm glögg, filtar och ljuslyktor. Vi bjuder in, inte bara oss själva utan även allmänheten. Det bjuds även på tal, musik och poesi.

Presskontakt:​ Mariam Jallow Tholozan, epost ​mariam.swopart@icloud.com​ , telefon: 0736-890470

Pressbilder: ​ Bilder från aktionen laddas upp till: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums​ (fria att användas om fotografens namn uppges)

Om Extinction Rebellion:​ Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns i dag i flera delar av Sverige

https://www.extinctionrebellion.se​​ / https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige

Extinction Rebellions krav:

  1. Tala klarspråk. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
  2. Agera nu. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.
  3. Stärk demokratin. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.