This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion genomför sin största aktion hittills – XR Sverige

Extinction Rebellion genomför sin största aktion hittills

Den 15 april inleds en internationell aktionsvecka då tiotusentals aktivister världen över revolterar mot sina makthavare. I Stockholm kommer Extinction Rebellion i Sverige att genomföra en stor civil olydnadsaktion på måndag med deltagare från hela landet. Syftet är att förmå regeringen att utlysa klimatnödläge och att omedelbart börja prioritera vår överlevnad.

På mycket kort tid har svenska Extinction Rebellion (XR) etablerat sig på ett flertal platser i landet, och efter ett halvår av lokala aktioner är nätverket nu redo för sin största samlade aktion hittills – mitt i huvudstaden.

I decennier har politikerna beskrivit miljö och klimat som vår tids ödesfrågor, samtidigt som utsläppen har fortsatt att öka, haven fiskats ut och skogarna avverkats. Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som den kris det är, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Dagens ekonomiska och politiska system överskrider med råge de planetära gränserna.

Aktionen på måndag riktar sig direkt mot de folkvalda och deras oförmåga att hantera klimatkrisen och de övriga existentiella ekologiska kriserna. Många av deltagarna är beredda att låta sig gripas om det är vad som krävs för att få politikerna att lyssna och inleda den brådskande omställningen.

– Vi önskar också att det inte hade gått så här långt, men planeten står inför en massutrotning av arter och klimatkollaps och politikerna fattar inte de modiga beslut som skulle rädda oss, säger Frida Arevik, en av aktivisterna. Vi måste agera omedelbart – ingenting är viktigare.

Aktionen sker i flera steg och följer principer om civilt motstånd och ickevåld. Alla är välkomna att delta, bland annat i planerade medborgarförsamlingar med konkreta förslag för att genomföra en radikal omställning.

I aktionen förenas Extinction Rebellions tre huvudspår: Att berätta om lägets allvar; att skapa fredliga störningar av ett dysfunktionellt system och att måla upp en vision om en hållbar framtid. XR Sverige är inte arga på någon enskild person, men är samtidigt fast beslutna att inte låta det politiska dödläget fortsätta. Vi ställer oss på livets sida.

Mer detaljer om aktionen skickas ut på måndag den 15 april. Senare i veckan kommer XR även att genomföra aktioner i Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Örebro.

Presskontakt: Frida Arevik, 070-651 94 89.
Pressbilder: Bilder från aktionen laddas upp till Extinction Rebellions flickrkonto. De är fria att användas om fotografens namn anges.

Vårt aktionskonsensus hittar du här.