This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion fortsätter stoppa plan för fred och klimaträttvisa – XR Sverige

Extinction Rebellion fortsätter stoppa plan för fred och klimaträttvisa

Extinction Rebellions tredje våg av flygaktioner fortsätter. Rörelsen stoppar flyg och kräver att regeringen slutar subventionera fossila bränslen.  
– Vi måste sluta bränna fosssila bränslen. Kriget i Ukraina visar hur Europas beroende av ryskt kol, olja och gas har skapat existentiella hot mot både världsfreden och klimatet, säger Björn Paxling som just nu tagit sig ut på Ängelholms flygplats.


Strax efter lunchtid tog sig Björn Paxling in på flygfältet på Ängelsholm-Helsingborgs Airport där han limmade fast sig. Tidigare i morse stoppades ett SAS-plan på väg från Malmö Airport till Arlanda. När planet var på väg att taxa ut ställde sig Christian Nilsson upp, läste upp ett klimattal och vägrade sätta sig. Han hade också limmat fast sig. Efter en kort stund anlände polisen och förde bort honom. Vid 9:30 tog sig Alfred Westh och Lennart Karlsson in på landningsbanan på Bromma flygplats. På Resecentrum i Borlänge hade aktivister en stödaktion där de tackade alla som väljer tåget istället för flyget genom att bjuda på kaffe och information om klimatkrisen.

Tidigare i veckan invaderade Putins militär Ukraina och i torsdags skickade ukrainska klimataktivister i Extinction Rebellion ut ett öppet  brev där de understryker hur Europas beroende av ryskt kol, olja och gas har skapat existentiella hot mot både världsfreden och klimatet. De slår fast att Putins kriminella regim använder sig av inkomster från försäljning av fossila bränslen för att finansiera sin militära expansion. Ukrainarna skriver att det enda sättet att stoppa kriget är att blockera alla finansiella flöden från EU till rysk olje- och gasindustri.

– De uppmanar omvärlden att agera mot ryska och internationella fossilbolag, och det gör vi nu i svenska Extinction Rebellion. Två tredjedelar av Rysslands exportintäkter kommer från försäljning av fossila bränslen, och 75% av gasledningarna går till Europa. Vi säger Stopp! Nu!, säger Björn Paxling.
De pågående flygaktionerna är tredje vågen av aktioner där Extinction Rebellion Sverige stoppar flyg för att få regeringen att stoppa subventionerna till flygbranschen.

– Flygbranschen har länge varit klimatskadlig och står inte på långa vägar för sin miljökostnad, utan subventioneras som få andra delar av transportsektorn, säger Ellen Casey, aktiv i Extinction Rebellion Lund.

Flyget är befriat från både energi- och koldioxidskatt och har nedsatt eller ingen moms, både inrikes och utrikes. Under pandemin stöttade dessutom staten flygindustrin med miljardbelopp i form av direkta bidrag samt kreditgarantier.

Trots stödet går många flygplatser på knäna. Olönsamma flygplatser blir uppköpta av kommuner och drivs vidare med skattepengar. När efterfrågan går ner kör flygbolagen tomma plan för att behålla sina bidrag och start- och landningstider. För att överleva i den hårda konkurrensen dumpas biljettpriserna.

 Redan för en dryg månad sedan kontaktade rörelsen både polisen, flygledningen och säkerhetspersonal för att berätta om aktionen och genom dialog med dessa genomföra så säkra aktioner som möjligt.

Talespersoner

Björn Paxling (Ängelholm flygplats)
Mobilnr: 0733720229
Mailadress: bjorn.paxling@gmail.com

Alfred Westh (Bromma flygplats)
Mobilnr: 0709788094

Ellen Casey (Malmö airport)
Mobilnr: 07344280​​12
Mailadress: ellen.casey98@gmail.com

Presskontakter:

Namn: Peter Forsberg
Mobilnr: 0762096202
Email: peter.fairphone@gmail.com

Namn: Ellen Casey
Mobilnr: 07344280​​12
Email: ellen.casey98@gmail.com