This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion firar Preems inställda utbyggnad – XR Sverige

Extinction Rebellion firar Preems inställda utbyggnad

Pressmeddelande 2020-09-28, Göteborg

Efter massiva protester från hela den svenska klimatrörelsen drar Preem tillbaka sin ansökan om att få bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Ikväll samlas Extinction Rebellion och Stoppa Preemraff-nätverket på Gustav Adolfs Torg i Göteborg för att fira. 

– Detta är förstås en viktig delseger, men nu vill Preem istället satsa på skogsråvara som ger precis lika höga utsläpp som oljan. Därför är denna kamp långt ifrån över, men idag firar vi, säger Hugo Norell, som är aktiv i Extinction Rebellion i Göteborg och i Stoppa Preemraff-nätverket. 

Han menar att Preemraff insåg att regeringen kunde stoppa deras planer på en utbyggnad som skulle göra raffinaderiet till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Därför valde de att dra tillbaka sin ansökan. 

– Preem är ekonomiskt hårt ansatta och har likviditetsproblem. Världens oljebolag går dåligt. 

Under den 22 augusti till den 13 september har Stoppa Preemraffnätverket drivit en intensiv kampanj mot Preemraffs planerade utbyggnad, som samlat hela den svenska klimatrörelsen i olika aktioner.

– Detta visar vad en enad klimatrörelse kan vinna mot starka motståndare, säger Hugo Norell som påpekar att de verkliga hjältarna är de personer i Lysekil som vågat stå upp, trots hårt motstånd från socialdemokratin och Preem.

Extinction Rebellion kräver att regeringen på allvar påbörjar avvecklingen av hela fossilindustrin och stöttar utvecklingen av hållbara arbeten.
– Politikerna kommer inte att på allvar ställa om utan ett massivt tryck underifrån och utan alla dessa människors engagemang hade denna delseger inte varit möjlig. Nu fortsätter kampen för en beboelig planet. 

PRESSKONTAKT: Hugo Norell, 0737535311

BILDER från Extinction Rebellion Sverige fria att använda i media: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

Bilder och filmklipp från Preemaktionen i Lysekil 7 september: https://drive.google.com/drive/folders/1dsQ8xOXoT8SmAD_qoVs5MylJmH6onthV

FAKTA: 

Stoppa Preemraff bildades som en reaktion på Preems planer att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Idag består nätverket av människor från olika delar av politiken och klimatrörelsen, bland annat Naturskyddsföreningen, Extinction Rebellion, Fridays For Future, Jordens Vänner, Fältbiologerna, Greenpeace, med flera! 

Om Extinction Rebellion:
Extinction Rebellion är ett internationellt uppror som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag på 19 platser i Sverige.