This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Extinction Rebellion blockerar oljehamnen i Göteborg till land och till sjöss – XR Sverige

Extinction Rebellion blockerar oljehamnen i Göteborg till land och till sjöss

Just nu blockerar klimatrörelsen Extinction Rebellion Skarvikshamnen i Göteborg till land och till sjöss. En person har också tagit sig in på området för att hänga upp en banderoll med texten OIL CITY GBG från en av oljecisternerna.

Göteborg -Sveriges fossila huvudstad spelar en avgörande roll i Sveriges fossila fastlåsning. Varje år lossas 20 miljoner ton olja i Göteborgs Energihamn. Trots detta nämns inte ens industrin i stadens klimatplan. 
– Med vår hamnaktion vill vi uppmärksamma på det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger Anneli Ängdervik, som deltar i aktionen.

Vid halvsju-tiden i morse inledde Extinction Rebellion en blockad av infarten till Skarvikshamnen i Göteborg. Samtidigt försöker åtta kajaker blockera i farleden utanför Skarvikshamen. Vid 12-tiden ska två tankers anlända och en tanker lämna Skarvikshamnen. Ytterligare en tanker förväntas lämna 13:00.

Göteborgs stad har som mål att ställa om till en ekologiskt hållbar stad till år 2030 med ett klimatavtryck nära noll. Enligt den första rapporten från forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning är omställningstakten helt otillräcklig. VGR måste minska utsläppen med 19 procent från och med 2022. Industrin står för 43 procent av alla utsläppen varav Göteborgs raffinaderier är de största utsläppsbovarna.

Genom det kommunala bolaget Göteborgs Hamn AB äger staden Göteborgs Energihamn, Skandinaviens största allmänna energihamn, som fram till år 2012 hette Göteborgs oljehamn. Hälften av alla råolja i Sverige tas in via Energihamnen i Göteborg och man har Sveriges största depåverksamhet för bland annat diesel och bensin.

Till Energihamnen anländer årligen cirka 2 500 fartyg som lossar runt 20 miljoner ton råolja, bensin och diesel​​​​. Oljan bildar navet i Sveriges fossila infrastruktur och försörjer bland annat tre olika raffinaderier ett stenkast från hamnen – Preemraff, ST1 och Nynäs – med drygt 10 miljoner ton råolja per år. 

 Vad staden ska göra år denna klimatförstörande verksamhet vet ingen. Någon plan för avveckling finns helt enkelt inte. Göteborgs Hamn AB har mål för att CO2-utsläppen ska ner med 70 % till 2030, jämfört med 2010 genom bl a elektrifiering och effektivisering. Men när det kommer till själva oljeflödet hänvisas till att efterfrågan styr.

– Politikerna har abdikerat. Göteborg är Sveriges fossila huvudstad och det måste få ett slut. Vi kräver att poliitkerna tar sitt ansvar och avvecklar den fossila industrin för att på så sätt framtidssäkra samhället. 

Presstalesperson: Annelie Ängdervik 076-947 15 47

Läs mer om aktionsdagarna:
 https://docs.google.com/document/d/1gpIKTfuWnLtfPscLoWOtMQhd4s3B-gCbj-m0Ets6Ha0/edit
Bilder från aktionerna laddas upp på: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums
Extinction Rebellion Sveriges Facebooksidahttps://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige 

FAKTA OM EXTINCTION REBELLION
Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som kräver att klimathotet och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige.