This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

En aktivist från Extinction Rebellion har limmat fast sig på landningsbanan på Malmö airport – XR Sverige

En aktivist från Extinction Rebellion har limmat fast sig på landningsbanan på Malmö airport

– Jag sitter inte bara på landningsbanan för att stoppa flygtrafiken. Jag sitter här för att stoppa politikerna från mer galenskap. För politiken är vanvettet personifierat eftersom allt fortgår som vanligt trots att världen står på branten till klimathelvetet, säger Helen Wahlgren.

IPCCs senaste rapport visar att klimatkrisen är mer akut än någonsin. Samtidigt storsatsar Sveriges regering och kommuner på flyget. Under pandemin stöttade regeringen flyget med 16 miljarder kronor i subventioner. Några krav på ökad hållbarhet på flygtrafiken ställdes inte.

– Forskarna larmar allt högre. Koldioxidutsläppen måste upphöra – inte 2045, utan nu. Samtidigt debatterar politikerna oväsentligheter. Deras lamhet att agera på en livshotande situation är mer än skandalös, säger Helen Wahlgren.

Extinction Rebellion Sverige har genomfört aktioner mot olika mål sedan 2018 för att väcka uppmärksamhet och kräva politisk handling för att bromsa klimatkrisen. Rörelsen använder fredlig civil olydnad som metod, för att förmedla budskapet att klimatkrisen är akut och kräver politiska beslut som speglar allvaret i krisen. Därför genomförs dagens aktioner mot flyget.

– Hur kan en regering subventionera fossila verksamheter och samtidigt påstå sig arbeta för ett klimatneutralt samhälle? Detta hycklande tar livet av oss.  Och jag är livrädd för en framtid i kaos, ovisshet som präglas av ofattbart lidande, säger Helen Wahlgren.​​​​​​​

Syftet med flygaktionen är inte att väcka obehag hos enskilda resenärer utan att vara den väckarklocka som krävs för att påskynda arbetet med verkliga åtgärder som leder till minskade utsläpp.
– Det är helt vansinnigt att tdet ens kan vara ett alternativ att ta flyget till Stockholm mitt i en eskalerande klimatkris, och ännu värre att det kan vara det billigare alternativet, säger Ellen Casey, som också deltar i aktionen på Malmö Airport.

Flygindustrin pekar gärna på möjlig teknisk utveckling och biobränslen som ett alternativ till ett minskat flygande. Men det är ett villospår menar Ellen Casey. ​​
– I nuläget är vi långt ifrån att ha hållbara flyg vare sig flyget drivs med biobränslen eller fossil energi. Vi kan inte lyfta fram framtida potentiella lösningar för att slippa göra livsnödvändiga utsläppsminskningar idag, säger hon.

Flyget står för 4-5 procent av de globala utsläppen, inklusive höghöjdseffekter. Men 2018 var det bara 11 procent av världens befolkning som flög. En enda flygresa kan släppa ut mer än en persons hållbara utsläpp per år. Om alla i världen skulle göra en årlig resa motsvarande en resa mellan Sverige och Thailand skulle de totala utsläppen i världen öka med nära 40 procent.

Extinction rebellion kräver:
– Sluta subventionera flyget!
– Spara skogen! Biobränslen är en återvändsgränd som inte minskar koldioxidutsläppen.
– Sluta bränna fossila bränslen och påbörja genast en omställning av samhället.

FAKTA OM SÄKERHETEN UNDER AKTIONEN
För att garantera säkerheten har Extinction Rebellion vidtagit följande åtgärder:
-Avgång- och ankomsttrafik har studerats direkt innan aktionen.
-Flygledningen har kontaktats precis innan aktivisten går ut på landningsbanan.
-Polisen meddelas i samband med aktionen
-Aktivisten har inte limmat sig på landningsbanan förrän säkerhetspersonal anländer till platsen.

FAKTA OM EXTINCTION REBELLION
Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som använder fredlig civil olydnad som metod för att uppmärksamma klimatkrisen och den ekologiska krisen. Rörelsen bildades år 2018 i Storbritannien och har tre krav: Tala klarspråk, Agera nu och Stärk demokratin. Läs mer om kraven och om rörelsen här: https://extinctionrebellion.se/

Talespersoner tillgängliga för intervjuer:

Namn: Helen Wahlgren
Mobilnr: 076216026

Namn: Ellen Casey
Mobilnr: 0734428012

Namn: Daniel Quartey (tillgänglig under aktionen)
Mobilnr: 0708935070​​​​​​​

Presskontakt:
Namn: Mathilda von Schantz
Mobilnr: 0761256051

Pressfoton: Bilder från aktionen kan hittas här: https://www.flickr.com/people/extinctionrebellionsverige/

Länk till FB-sida med livestream från aktionen: https://www.facebook.com/extinctionrebellionsverige/