This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Den norska staten tar till repressiva åtgärder för att tysta kritik mot regeringens oljepolitik – XR Sverige

Den norska staten tar till repressiva åtgärder för att tysta kritik mot regeringens oljepolitik

Ett femtiotal klimataktivister som genomfört fredliga civil olydnadsaktioner i Oslo i början av veckan har blivit gripna och de svenskar som deltog är nu också hotade med bortvisning från landet.

– Den norska regeringen vet om att deras olja förvärrar klimatkrisen. Att vi nu hotas med bortvisning visar hur känslig man är för kritik, säger Veronika Österberg en av flera unga aktivister som är hotade med bortvisning. 

Under måndagen genomförde aktivister från klimatrörelsen Extinction Rebellion fredliga aktioner i Oslo i en protest mot att den norska regeringen fortsätter pumpa upp mer och mer olja trots att världen befinner sig i en eskalerande klimatkris. 

Cirka 50 svenskar blev gripna för ohörsamhet mot ordningsmakten och kvarhållna långt in på natten. Trots att ingen av dem varken fått se åklagarens bevisning, fått chansen att uttala sig eller fått kontakta juridiskt ombud är de redan kallade till rättegång. I arresten fick de även ett dokument av polisen i vilket de varnades för att polisen planerar att bortvisa dem från landet. Vad som motiverade en sådan repressiv åtgärd kunde poliserna inte svara på. 

– Jag kunde inte föreställa mig att den norska staten skulle agera så auktoritärt, men det visar att man inte förstår eller vill tala om vilket problem den norska oljan faktiskt är, säger Arvid Gudmunsson, aktivist i Extinction Rebellion.

Under Nordic Rebellion kräver XR att Norges nya regering omedelbart:

1) Stoppar norsk oljeprospektering
2) Beslutar att stoppa olje- och gasproduktionen år 2025
3) Ställer om den norska ekonomin för att möta mänskliga behov inom gränser som jordens tål, även om det innebär att avstå från ekonomisk tillväxt.  

PRESSKONTAKTER:

Presskontakter XR Sverige:  
Arvid Gudmundsson: 0739 08 14 33
Veronika Österberg +46706838377
Esther Laudon +46725672960

UPPDATERADE ALBUM MED BILDER FRÅN NORDIC REBELLION: 
https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/albums

FAKTA OM NORDIC REBELLION
Aktionsveckan inleds med alla aktivister tillsammans på Oslos gator. De unga går först med sin önskan om en rimlig framtid.

Lite senare blir det vägblockader där människor sitter i gatan, exponerade, med sina kroppar och öppna handflator med budskapet: norsk olja dödar, Kod röd för mänskligheten och Sluta borra olja. 

Under onsdagen blir det en sorgmarsch för den förstörda naturen och alla utdöda och utrotningshotade arter på grund av kraven på evig tillväxt, överkonsumtion och begäret efter billig energi- oljan. 

På torsdagen flödar oljan på Oslos gator. Det blir aktioner med fokus på oljebolagens dödliga verksamhet. Därefter genomförs Rebellion of One, där enskilda aktivister en och en blockerar olika gator med personliga berättelser om hur rädda vi är, men budskapet  är också att vi inte stillatigande tänker se på när världen faller samman.

Detta händer under Nordic Rebellion:

Måndag 23/8, 10.00: Parad från Vigelandsparken/Monolitten med  XR ungdom.  
Måndag 16.00: Vägblockad Ankerbrua. Aktivister blockerar trafiken med sina kroppar och med budskapet i sina handflator: Norsk olja dödar. Kod Röd för mänskligheten. Sluta borra efter olja.
Tisdag 24/8, 10.00: Vägblockad:  Frederiks gate/Karl Johans Gate 
Onsdag 25/8: Sorgemarsch från Naturhistorisk museum, samt ett antal lagliga och olagliga aktioner på temat ekosorg. 
Torsdag 26/8,10.00: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Fredag: 27/8: 12:30?: Än så länge en hemlig aktion. Mer information kommer. 
Hela veckan, från måndag till fredag blir det också ett flertal mindre civila olydnadsaktioner.  

Läs mer om Nordic Rebellion: https://www.facebook.com/events/1668193130034601