This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Ännu fler rättegångar och blockader av Oljehamnen i Göteborg – XR Sverige

Ännu fler rättegångar och blockader av Oljehamnen i Göteborg

På torsdag 16 november hålls fyra rättegångar mot klimataktivister i Göteborgs Tingsrätt. Samma eftermiddag genomför Extinction Rebellion återigen en aktion för att störa införseln av olja.

Varje år flödar 20 miljoner ton olja in via Oljehamnen i Göteborg.
– Kommunen har inte ens någon plan för hur denna dödliga verksamhet ska avvecklas. Därför fortsätter vi att blockera oljetransporterna. Att straffa oss kommer inte att få klimatkrisen att försvinna, säger Ragnhild Larsson, som är en av de åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en aktion i oljehamnen i augusti.

Extinction Rebellion (XR) kommer att uppmärksamma de nya rättegångarna genom att fortsätta att försvåra fossilindustrins transporter genom att göra nya aktioner, samma dagar som rättegångarna hålls den 16/11, 23/11, 7/12, samt 18/1.

– Fossilindustrin gör stora delar av jorden obeboelig och driver stora delar av mänskligheten på flykt. Oljehamnen är en del av den fruktansvärda brottsligheten, säger Karin Elmgren, som är en av fyra åtalade på torsdag.

Efter rättegångarna på torsdag kommer Extinction Rebellion att genomföra en ny blockad av Oljehamnen ungefär 17:00.

– Det är orimligt och ett brott mot mänskliga rättigheter att människor inte tillåts protestera mot fossilindustrin utan att dömas för brottslighet. Tusentals människor dör av de 20 miljoner ton som importeras i oljehamnen varje år, säger Viktor Jonsson som har sin rättegång 15:30 på torsdag.

Tider för rättegångarna på torsdag:
09:45 Ragnhild Larsson
14:00: Karin Elmgren
14:45: Folke Bohlin
15:30: Viktor Jonsson

Presskontakt:
Karin Elmgren: 070 2021618
Ragnhild Larsson: 070 4830784

Bilder som är fria att använda laddas upp här: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/

Om Extinction Rebellion:

https://www.extinctionrebellion.se
www.facebook.com/extinctionrebellionsverige
Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som kräver att klimatkrisen och massutrotningen av liv på jorden ska behandlas som en kris, och att våra politiker ska agera omedelbart och kraftfullt. Rörelsen använder sig av fredlig civil olydnad. Upproret startades i Storbritannien 2018 och finns idag i flera delar av Sverige och världen.